A héten mindenképpen meg kell állítani az új koronavírus járványát Dél-Koreában, már nem elég, hogy esetleg katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánítják a Szöultól 300 kilométerre délkeletre lévő Tegú várost, ahol a fertőzés gyorsan terjedt az utóbbi napokban - jelentette ki Mun Dzsein dél-koreai elnök kedden a városban.

Az államfő egy lehetséges intézkedésre utalt, miután már különleges egészségügyi ellátási övezetté nyilvánították a Tegúhoz közeli Csöngto várost. Hozzátette, hogy "nagyon súlyos" a helyzet, gyorsan kell cselekedni, és a kormány minden pénzügyi segítséget megad ehhez.

Védőruhát viselő alkalmazottak fertőtlenítik a székeket a koronavírus elleni védekezésül a szöuli Szongpa Kulturális Központban február 25-én. Dél-Koreában 893-ra emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, és eddig összesen hét ember halt bele a betegségbeForrás: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Már mintegy 10 ország megtiltotta, hogy Dél-Koreából bárki külföldi beutazzon a területére, több másik pedig megszigorította a beutazást onnan annak hatására, hogy Dél-Koreában már több száz fertőzöttje van a járványnak. Az esetek többségét az ország negyedik legnagyobb városában, a Szöultól mintegy 300 kilométerre délkeletre fekvő, 2,5 millió lakosú Tegúban regisztrálták, egy keresztény gyülekezet tagjaihoz kapcsolódóan. Keddre 84 új esettel már 977-re nőtt a fertőzöttek száma az országban.

Hongkongban bezártak az iskolák

Hongkongban bejelentették, hogy az iskolák legkorábban csak április 20-án nyitnak ki újra a járvány miatt - az utóbbi egy hónapban már harmadszor tolták ki ezt a határidőt -, a szárazföldi Kínában pedig addig nem nyitnak ki újra a felsőoktatási intézmények, amíg teljesen meg nem fékezik a járvány terjedését. Az oktatási intézmények február elején zártak be Kínában a holdújév ünnepe miatt.

Irak több országból nem enged be senkit

Már hat arab országban jelent meg a betegség, mind olyan emberek révén, akik Iránban jártak. Kuvait közölte kedden, hogy a fertőzöttek száma nyolcra nőtt az országban, közülük négy szaúdi, négy pedig bahreini. Az Egyesült Arab Emírségekben 13-ra nőtt a fertőzöttek száma, legtöbbjük járt Kínában.

Irak határozatlan időre meghosszabbította a beutazási tilalmat azok számára, akik Kínából vagy Iránból akarnak belépni az országba, és beutazási tilalmat rendelt el azokkal szemben, akik Thaiföldről, Dél-Koreából, Japánból, Olaszországból vagy Szingapúrból érkezve akarnak belépni az országba, akár közvetlenül, akár közvetve. A diplomaták, hivatalos küldöttségek tagjai és az iraki állampolgárok kivételek ezen intézkedések alól - közölte az egészségügyi minisztérium, amely egyúttal eltanácsolta az irakiakat attól, hogy ezekbe az országokba utazzanak. Irakban hétfőn jelent meg a betegség, kedden már öt fertőzöttről számoltak be a hatóságok

Az Egyesült Arab Emírségek bejelentette, hogy az iráni esetek miatt határozatlan időre felfüggeszti az Iránba tartó járatait, kivéve a Teheránba tartókat. Az emírségeken kívül már csak Katar indít közvetlen légi járatokat Iránba. Iránban keddre 15-re nőtt a halálos áldozatok száma, és 61-en fertőződtek meg bizonyosan, miközben a fertőzésgyanús esetek száma mintegy 900. Az esetek többsége a síiták szent városában, Kúmban történt, ahol jelenleg 320 beteget tartanak kórházban. Iránban haltak meg a legtöbben a vírustól Kínán kívül. Az ország hatóságai elővigyázatosságból számos tartományban bezártak oktatási intézményeket, és törölnek sok nyilvános eseményt.