Ismét árvíz öntötte el Jakarta több körzetét és az indonéz főváros környékét keddre virradóra a napok óta tartó heves esőzések következtében - jelentették indonéz hatósági források.

Az országos katasztrófaelhárítás szóvivője, Agus Wibowo azt mondta, hogy az indonéz főváros 81 helyen került víz alá, beleértve az üzleti negyedet is.  A szóvivő hozzátette, hogy a heves esőzések és az erős széllökések előreláthatólag szerdáig tartanak.

Felfüggesztették az áramszolgáltatást

Noha a károkról egyelőre nem érkezett pontos jelentés, Anies Baswedan, Jakarta kormányzója szerint körülbelül 10 ezer otthont érinthetnek az áradások.

Derékig érő árvízben gázolnak helyiek Jakarta egyik elöntött utcájánForrás: MTI/EPA/Adi Weda

A rendőrség Instagramon útlezárásokra hívta fel a lakosság figyelmét. Fennakadások vannak a vasúti közlekedésben is. Az indonéziai elektromos művek bejelentette, hogy a környéken több mint 300 helyen átmenetileg felfüggesztette az áramszolgáltatást.

Jakarta süllyed, új fővárost építenek

 A hét végén a Jáva szigetén fekvő Yogyakarta mellett 

árvíz sodort el egy csaknem 250 gyerekből álló cserkészcsapatot, közülük tízen meghaltak. 

Januárban legalább 66-an vesztették életüket az áradások miatt Jakartában és a főváros melletti településeken, és további csaknem 175 ezer embert telepítettek ki.

Jakartában és környékén mintegy harmincmillió ember él, a főváros földrengés- és árvízveszélyes területen fekszik, és a felszín alatti vizek korábbi ellenőrizetlen kitermelése miatt a metropolisz folyamatosan süllyed.

Joko Widodo indonéz elnök a nyáron bejelentette, hogy Borneó szigetén új főváros fog felépülni.