Újabb négy ember halt meg az új típusú koronavírus-fertőzés miatt Észak-Olaszországban kedden, így tizenegyre emelkedett a betegségben elhunytak száma - közölte Angelo Borrelli, az olasz polgári védelmi hatóság vezetője.

A három újabb halottat a leginkább érintett olasz régióból, Lombardiából és Venetóból jelentették. A tájékoztatás szerint 80-as éveikben járó emberekről van szó. Lombardiában hárman haltak meg, Venetóban egy 76 éves nőről van szó, aki Trevisóban halt meg.

Védőmaszkos utasok a milánói központi pályaudvaron 2020. február 25-én. Olaszországban 322-re nőtt a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal fertőzöttek száma.Forrás: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi

A legfrissebb adatok szerint 322-re emelkedett a fertőzöttek száma.

A hétfő esti jelentések még hét halálos áldozatról és 222 megbetegedettről szóltak.
Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter közölte, hogy az Olaszországgal szomszédos államok nem zárják le határaikat. Megállapodtunk, hogy nyitva tartjuk a határokat, mert azok lezárása aránytalan és nem hatékony intézkedés lenne jelen pillanatban - mondta Speranza újságíróknak, miután uniós egészségügyi miniszterekkel találkozott Rómában.

A 11 halottból kilenc Lombardiában halt meg . A betegekből 29-t intenzív osztályon kezelnek, 137-en otthoni karanténban tartózkodnak. További személyek bizonyultak potizívnak Emilia Romagna, Piemont, Liguria, tartományban és Lazióban, ahol az első két olaszországi betegként ismert kínai házaspárt is ápolják.Továbbra sem azonosították az úgynevezett nulladik pácienst, akitől a fertőzés elterjedt. A legtöbb embert eddig egy 38 éves lombardiai férfi fertőzte meg, aki szintén a vesztegzár területén került kórházba. A súlyos állapotban levő férfi megfertőzte feleségét, barátait, akikkel reggelente együtt kocogott, valamint ezek rokonait is, többek közt egy presszótulajdonost, akinek vendégei is megbetegedtek.

Az egészségügyi hatóságok felszólítottak mindenkit, aki az utóbbi 14 napban a vesztegzártól érintett önkormányzatokban járt, jelentkezzen koronavírus-vizsgálatra.

A katasztrófavédelem munkáját keddtől Walter Ricciardi az Egészségügyi Világszervezet (WHO) olasz szakértője segíti. Ricciardi kijelentette, hogy nincsen vészhelyzet Olaszországban. Hozzátette, hogy a betegek 80 százaléka meggyógyul.

A Vatikán bejelentette, hogy Ferenc pápa nem halasztja el a hagyományos hamvazószerdai szertartásokat, és semmilyen óvintézkedést nem használ a hívőkkel szemben. Az olasz parlamentben viszont bevezették a képviselők és szenátorok testhőmérséklet-mérését, amit az egészségügyi miniszter túlzásnak nevezett.