Georgette Mosbacher, Amerika varsói nagykövete komoly kritikával illette a Lengyelország ellen, a 7-es cikkely szerint zajló eljárást. Véleménye alapján a téma teljesen át van politizálva Brüsszel részéről, és nem jogállamisági, hanem politikai okok miatt indították meg az eljárást a lengyelekkel szemben. Azt is hozzátette, hogy egyetlenegy Lengyelországba befektető amerikai cég sem fogalmazott meg kritikákat a jogállamiság kapcsán, ezek a vállalatok pedig nagyon jónak találják a helyi politikai-gazdasági-törvénykezési helyzetet.

Az Amerikai Egyesült Államok rendkívüli és meghatalmazott varsói nagykövete, Georgette Mosbacher asszony interjút adott kedden a Super Express című lengyel lapnak, amelynek tartalmát a dpa német és az Agerpres román hírügynökségek szemlézték.

Georgette MosbacherForrás: AFP/Anadolu Agency/Omar Marques

A nagykövet asszony az interjúban nyíltan kritizálta az állítólagos jogállamisági problémák miatt az Európai Bizottság által, a 7-es cikkely szerint Lengyelország ellen még 2017-ben megindított eljárást, amely tekintetében azóta sem történt komoly előrelépés.

Georgette Mosbacher szerint  Brüsszel egy pillanatig sem hezitál abban a tekintetben, hogy a jogállamiság miatt zajló eljárást a saját politikai céljaira használja fel. 

A nagykövet külön kihangsúlyozta, hogy egyetlenegy Lengyelországba befektető amerikai cég sem fogalmazott meg kritikákat a jogállamiság kapcsán, ezek a vállalatok nagyon jónak találják a lengyel politikai-üzleti környezetet, és kiválóan együttműködnek a helyi hatóságokkal.

Mosbacher szerint az eljárás mögött valójában az áll, hogy a nyugat-európai államok mind a mai napig nem tudják elfogadni, hogy Lengyelország és a közép-kelet-európai régió többi állama már nem a kontinens perifériái, ahogy ez a kommunizmus időszakában és közvetlenül utána volt. 

A nagykövet szerint Brüsszel Varsót még mindig nem kezeli egyenlő félként.

A dpa és az Agerpres emlékeztetnek rá, hogy Lengyelország ellen azért indult meg a 7-es cikkely szerinti eljárás, mert a Jog és Igazságosság (PiS) párt vezette konzervatív-nemzeti kormány megreformálta a sok esetben még kommunista hagyományokat tükröző igazságügyi rendszert.

Brüsszel szerint Varsó a reformok által veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Lengyel kormányzati vélemények alapján ez nem igaz, a valóság ezzel szemben az, hogy  politikai jellegű támadás zajlik ellenük, mivel meg akarják változtatni a kommunista diktatúrából örökölt igazságügyi rendszert.