Megerősítették, hogy Romániában pozitív lett egy beteg koronavírustesztje. Az esetet Victor Costache egészségügyi miniszter és Raed Arafat államtitkár is megerősítette szerda este - írja a Digi 24

A 20 éves, egyelőre tünetmentes romániai férfi karanténba került. Korábban találkozott egy 71 éves olasz férfival, akinél szintén kimutatták a koronavírust, miután hazaérkezett.

A pásztázó elektron mikroszkóp által készített kép a rózsaszínnel jelölt emberi sejtek közt lévő SARS-CoV-2, új nevén COVID-19 (sárga színnel jelölve) koronavírusról.Forrás: Origo

A férfit, aki az olasz férfi romániai vendéglőjében dolgozott, Bukarestbe szállítják. Hét, vele egy lakásban élő rokonánál a koronavírusteszt negatívnak bizonyult: ők egyelőre hatósági őrizet alatt otthonukban maradnak - közölte Raed Arafat a belügyminisztérium katasztrófavédelmi államtitkára.

A román hatóságok feltérképezték az olasz férfi útját Romániában. Kiderült, hogy a férfi felesége rokonainál járt látogatóban, és Olténia régióba érkezése után tucatnyi emberrel került kapcsolatba. Ehhez hozzáadódnak azok, akikkel egy repülővel utazott a visszafelé úton. 

A Matei Bals járványügyi intézetben további 33 olyan minta ellenőrzése van folyamatban, amelyet az olaszországi beteggel érintkezésbe került román állampolgároktól vettek a hatóságok.

A bukaresti egészségügyi hatóságok szerda délutáni közlése szerint országszerte 69 embert helyeztek karanténba, 4418-at pedig otthonában szigeteltek el, miután olyan országokból tértek vissza Romániába, ahol már megjelent a koronavírus-fertőzés.

Romániában a vírus olaszországi terjedése váltott ki fokozott aggodalmat. Olaszországban mintegy 1,2 millió román él, több mint egynegyedük az ország északi tartományaiban, ahol a legtöbb fertőzést észlelték: Lombardiában 200 ezer, Veneto tartományban pedig 120 ezer román állampolgár él.