Donald Trump: Nincs ok a pánikra a koronavírus-járvány miatt az Egyesült Államokban

2020.02.27. 06:29

Donald Trump amerikai elnök szerda este a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatót az új koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről. Az elnök Mike Pence alelnököt bízta meg a járvány visszaszorításával kapcsolatos intézkedések összehangolásával, amelynek kapcsán azt is elmondta: elkerülhető, hogy a vírus széles körben elterjedjen az Egyesült Államokban.

Donald Trump elismerte ugyan annak lehetőségét, hogy a vírus akár jelentős mértékben is elterjedhet az országban, de hozzáfűzte rögtön, hogy "semmi sem elkerülhetetlen". Mint fogalmazott: "a társadalom minden rétegének fel kell készülnie rá".

Trump bejelentette, hogy Mike Pence alelnököt bízta meg a járvány visszaszorításával kapcsolatos intézkedések összehangolásával. Hangsúlyozta, hogy az alelnök korábban, Indiana állam kormányzójaként komoly tapasztalatokra tett szert a hasonló helyzetek kezelésében. A bejelentésnél jelen lévő Pence felidézte a 2014-es esztendőt, amikor Indianában a koronavírus egy másik fajtája, a MERS (közel-keleti légúti koronavírus) által előidézett járvánnyal kellett megküzdeni.

Védőmaszkban lépteti be a China Eastern Airlines kínai légitársaság utasait egy nő a New York-i John F. Kennedy repülőtérenForrás: MTI/EPA/Justin Lane

A demokraták pánikot akarnak kelteni

Beszédében Trump azzal vádolta meg Nancy Pelosit, a képviselőház demokrata párti elnökét, hogy politikai haszonszerzés céljából "megpróbál pánikot kelteni" a kór miatt. Pelosi ugyanis korábbi közleményében "közegészségügyi válságnak" nevezve a helyzetet, bírálta és "nem elégségesnek" minősítette a Fehér Ház ezzel kapcsolatos intézkedéseit, köztük azt is, hogy a kormányzat 2,5 milliárd dollárt kért a kongresszustól a vírus elleni küzdelemre.

Nem ért hozzá, egyszerűen csak politikai tőkét akar kovácsolni, pedig ezt az ügyet nem lenne szabad átpolitizálni - hangoztatta Trump a házelnökről. Az elnök bizakodónak mondta magát azt illetően, hogy a kormányzat képes kordában tartani a koronavírust. "Nagyon is készen állunk, hogy megtegyünk bármilyen szükséges lépést" - fogalmazott. Majd hozzáfűzte: a kutatók "nagy lendülettel fejlesztik" a vírus elleni oltóanyagot, és ez szerinte "nagyon gyorsan" el is készül majd. A betegséggel szembeni küzdelem példájaként idézte a Baltimore-ban lévő Johns Hopkins Egyetem kórházát, amely az Egyesült Államok egyik legfelkészültebb intézménye a vírusfertőzéses betegségek kezelésére.

Újabb fertőzöttet jelentettek Kaliforniából 

A Trump sajtótájékoztatója előtti órákban jelentették be az egészségügyi hatóságok, hogy Kaliforniában újabb megbetegedést diagnosztizáltak. A páciens egyáltalán nem járt külföldön. Vele 15 főre emelkedett a betegséggel kezeltek száma.

Az Egyesült Államokban jelenleg több mint ötven beteget tartanak karanténban, ellenőrizendő, hogy megfertőződtek-e a vírussal. Sokan közülük a Diamond Princess nevű üdülőhajón betegedtek meg, és az amerikai kormányzat charterjárattal szállította haza őket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK