Továbbra is tiltakoznak a görögök az új kitoloncolási központok ellen

2020.02.27. 11:54

Folytatódott csütörtökön az égei-tengeri szigeteken élők tiltakozása a görög kormány tervei ellen, mely arról szól, hogy öt szigeten új, zárt kitoloncolási központokat hoznak létre.

A második napja tüntető helybelieket felháborította a görög kormány terve, hogy bezárja a Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetein működő - reménytelenül túlzsúfolt - menekültügyi központokat, és zárt kitoloncolási központokat hoz létre helyettük. A helyi lakosság ugyanis attól tart, hogy ezzel az intézkedéssel állandósulhat a 2015-ben kezdődött menekültügyi válsághelyzet lakóhelyükön. Szerintük a szigetek így is aránytalanul nagy terhet kénytelenek viselni.

Azt is állítják, hogy a jelenlegi táborok egyaránt jelentenek börtönt a helybelieknek, akár csak a migránsoknak. Ez utóbbiakat befogadni szándékozó újabb létesítmények csak tovább súlyosbítanák a jelenlegi helyzetet.

A tervek szerint Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök csütörtökön hivatalában fogadja a régiók kormányzóit. Sztéliosz Pecasz görög kormányszóvivő a Szkaj TV-nek azt mondta, megtettek mindent annak érdekében, hogy növeljék a hazájukba visszatérők számát.