Görögország nem fogja tűrni az illegális határátlépéseket

2020.02.28. 17:27

Görögország nem fogja tűrni a migránsok illegális határátlépéseit, ezért megerősíti határvédelmét - közölte Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök pénteken Twitter-üzenetében.

Hangsúlyozta: Görögország nem felelős a tragikus szíriai eseményekért, és nem fogja viselni mások döntéseinek következményeit.

Mozgósítás a határon

Hírügynökségi értesülések szerint 

menedékkérők csoportjai kezdtek el gyülekezni a görög-török szárazföldi határon.  Az NTV török hírtelevízió péntek reggel arról számolt be, hogy egy körülbelül 150 fős afgán menekültcsoport tart a Törökország és Görögország közötti pazarkulei határátkelőhöz, miután a Törökország és Bulgária közötti kapikulei átkelőhelynél nem jártak sikerrel. Az ERT görög közszolgálati televízió később már migránsok százairól jelentett az Évrosz-határfolyó térségében.

A görög rendőrség könnygázt és paprikaspray-t vetett be, amikor néhány illegális bevándorló megpróbált átkelni a határon. A pazarkulei határátkelőt ezt követően a görög hatóságok lezárták.  A helyszínen lévő tudósítók szerint a határ görög oldalán a kormány számos rendőrt, határőrt és katonát mozgósított az illegális határátlépések megakadályozására.

Törökország nem tartóztatja fel tovább a menekülteket

A kormányfő azt követően nyilatkozott erről, hogy Görögország megerősítette a Törökországgal közös szárazföldi és tengeri határai védelmét,  válaszul arra, hogy Ankarában bejelentették: Törökország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülteket.

Görögország megerősítette a határai védelmét

Forrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

Micotákisz a nap folyamán Angela Merkel német kancellárral is beszélt telefonon a görög határokon kialakult helyzetről, illetve az ott foganatosított intézkedésekről - közölte a görög kormányfő hivatala.