Dél-Koreában önként vonult karanténba 1600 ember

2020.02.28. 09:48

Önként vonult karanténba a dél-koreai Sincshondzsi keresztény egyháznak mintegy 1600 tagja, akik a koronavírus tüneteit fedezték fel magukon - közölték dél-koreai egészségügyi hatóságok pénteken.

Az ázsiai országban a megbetegedések nagy részét a Szöultól körülbelül 300 kilométerre délkeletre fekvő, 2,5 milliós Teguban regisztrálták, ahol a gyülekezetet a járvány helyi gócpontjának tartják.

Pénteki adatok szerint az ázsiai országban a fertőzöttek száma elérte a 2337 főt, a halálos áldozatok száma pedig 13-ra nőtt. 

A fertőzöttek több mint 41 százaléka a Sincshondzsi tegui gyülekezetének a tagja. A kormány eddig az egyház több mint 310 000 tagjának az adatait rögzítette, közülük már csaknem 110 000 emberen egészségügyi vizsgálatokat is elvégeztek.

Kim Kang Lip egészségügyiminiszter-helyettes szerint eddig 1638 emberben mutatták ki a vírust, de a tüneteket nem mutató tagokat is megfigyelik. A miniszterhelyettes egyúttal elmondta, hogy a listáról egyelőre 860 emberrel nem tudtak kapcsolatba lépni.

Védőruhát viselő egészségügyi alkalmazottak fertőtlenítik a székeket a koronavírus elleni védekezésül a szöuli Szongpa Kulturális Központban 2020. február 25-énForrás: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Noha a gyülekezet bejelentette, hogy mindenben együttműködik a hatóságokkal a vírusellenes harcban, a tegui városvezetés pert indított az egyház helyi csoportja ellen. Azzal vádolják őket, hogy hamis taglétszámot közöltek, és így hátráltatják a vírus elleni küzdelmet. 

Az egyház vezetői visszautasították a vádakat, és arra kérték az embereket, ne őket okolják a vírus terjedéséért.

Szöulban péntekre virradóra újabb hat fertőzöttet jelentettek. A fővárosban a dél-koreai betegségmegelőző központ (KCDC) adatai szerint 62 koronavírusos beteg van, a szöuli városvezetés szerint azonban ez a szám már elérte a 65-öt.

A tízmilliós Szöul hatóságai arra kérték az embereket, lehetőség szerint kevés időt töltsenek házon kívül, illetve kerüljék a tömegrendezvényeket, vallási összejöveteleket is.