Törökország nem fogja ezentúl megállítani az Európába tartó migránsokat

Edirne, 2020. február 28.
Európába igyekvő menekültek tartanak az átkelőhely felé a görög határ mentén fekvő északnyugat-törökországi Edirne városában 2020. február 28-án. Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföl
Edirne, 2020. február 28. Európába igyekvő menekültek tartanak az átkelőhely felé a görög határ mentén fekvő északnyugat-törökországi Edirne városában 2020. február 28-án. Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő menekülteket. A török haderőt előző nap súlyos veszteség érte az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban, ahol szíriai és orosz harci repülőgépek bombázták a Bara és Bilion települések közötti térséget. A légicsapásokban harminchárom török katona meghalt. MTI/AP/Ergin Yildiz
Vágólapra másolva!
Törökország többé nem fogja megakadályozni a szíriai migránsok Európába jutását - mondta egy magas rangú török ​​tisztviselő, miután súlyos veszteség érte a török haderőt a szíriai Idlíb tartományban. Egy légicsapásban 33 katona halt meg - írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

A Szíriával határos törökországi Hatay tartomány kormányzója pénteken jelentette be, hogy egy légicsapásban 33 katona meghalt, és 32 megsebesült, ezzel ebben a hónapban 54-re emelkedett a török katonák halálos áldozatainak száma.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a támadás után rendkívüli ülést hívott össze, amin részt vett Hulusi Akar honvédelmi miniszter, aki a szíriai hadműveleteket irányította a török határon - írta az állami tulajdonú Anadolu hírügynökség.

Törökország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülőket

- jelentette ki Ömer Celik, a kormányzó török Igazság és Fejlődés Pártjának szóvivője pénteken egy helyi hírtelevízió élő adásában arra a korábbi értesülésre reagálva, hogy az ország megnyitotta határait az Európába vágyó menekültek előtt.

Európába igyekvő menekültek sétálnak a határkerítés mellett a görög határ mentén fekvő északnyugat-törökországi Edirne városában 2020. február 28-án Forrás: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Kifejtette: a Szíriában zajló támadások következtében mozgolódás van mind Törökországban az Európába, mind Szíriában a Törökországba tartók körében. A szóvivő emlékeztetett:

Törökország már korábban közölte, hogy kapacitásai megteltek, nem bír el egy újabb menekülthullámot, és ezért a kialakuló nyomás már nem tartható a saját oldalán.

Ankara menekültpolitikája nem változott, de már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartoztatni a menekülőket - mondta Celik.

A szóvivő hozzátette, hogy

konkrét támogatást akarnak látni az Európai Uniótól.

A harcok sújtotta északnyugat-szíriai Idlíb tartományból csaknem egymillió szíriai menekül a török határ menti térségbe. Csütörtök késő este a Reutersnek egy név nélkül nyilatkozó magas rangú török tisztségviselő azt is mondta, hogy Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő szíriai menekülteket. Az illető elmondása szerint

a török rendőrség, parti őrség és határőrség parancsot kapott arra, hogy ne állja útját a szíriai menekülteknek.

Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő menekülteket Forrás: MTI/AP/Ergin Yildiz

Az NTV török hírtelevízió péntek reggel arról számolt be, hogy egy körülbelül 150 fős afgán menekültcsoport tart a Törökország és Görögország közötti pazarkulei határátkelőhöz, miután a Törökország és Bulgária közötti kapikulei átkelőhelynél nem jártak sikerrel. A menetben nők és gyerekek is vannak.

Az NTV helyszíni tudósítója úgy tudja, a kapikulei határőrök azt mondták a menekülteknek, hogy ott nem kelhetnek át, csak erdős területen vagy a görög-bolgár határfolyón, az Evroszon keresztül.
A tudósító értesülése szerint

a menekülteket afgán egyesületek buszokkal szállították Isztambulból a kapikulei határhoz,

ahol legalább két órát várakoztak a fagyponthoz közeli hidegben. Egy törökül is beszélő afgán nő a riporternek azt mondta, hogy hajnali egykor érkezett hozzájuk a hír a határnyitásról,

az autóbuszok pedig már várták őket, és ingyen elhozták a határra.

A nő állítása szerint a török csendőrök azt mondták neki, hogy a tengeri átkelés engedélyezett.

Szíriaiak ülnek a görög határ mentén fekvő északnyugat-törökországi Edirne városába induló buszok egyikén Isztambulban 2020. február 28-án Forrás: MTI/EPA/Erdem Sahin

A Demirören török hírügynökség ezzel párhuzamosan 300 olyan menekültről írt, aki Isztambulból jött, és a pazarkulei határátkelőhöz tart. A Demirören úgy tudja, hogy

szíriaiak, irániak, irakiak, marokkóiak és pakisztániak is vannak közöttük.

Mindazonáltal hozzáteszik: folyamatosan nő a határhoz közeli Edirne városába érkezők száma. A hírügynökség továbbá jelentett arról is, hogy az Égei-tenger partján, a török Canakkale tartomány Ayvacik körzetében is gyülekezni kezdtek a menekültek, hogy átkeljenek a görög Leszbosz szigetére, valamint Izmir tartomány Dikili körzetében is 160 migráns sereglett össze a tengerparton.

A NATO-tagországok nagykövetei Törökország kérésére rendkívüli tanácskozást tartanak pénteken amiatt, hogy előző nap egy légitámadás során a szíriai Idlíb körzetében megöltek 33 török katonát - közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Twitter-üzenetében.

Európába igyekvő menekültek sétálnak a határkerítés mellett a görög határ mentén Forrás: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Tájékoztatása szerint az Észak-atlanti Tanács keretében összeülő nagykövetek a szövetség alapító okiratának 4-es cikke alapján, Törökország kérésére folytatnak megbeszélést a szíriai fejleményekről.

A washingtoni szerződés 4. cikke értelmében a NATO-tagországok tanácskozás összehívását kérhetik, ha úgy vélik, hogy területi egységüket, politikai függetlenségüket vagy biztonságukat veszély fenyegeti.

Bulgária megerősíti Törökországgal közös határait

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök a kormányülésen azt mondta,

a legszigorúbb határellenőrzést vezetik be,

egyúttal hozzátette: telefonon egyeztetni fog Recep Tayyip Erdogan török államfővel.