Törökország nem kérte arra a szíriaiakat, hogy hagyják el az országot - húzta alá Fahrettin Altun, a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatója vasárnap közzétett Twitter-bejegyzéseiben, két nappal azt követően, hogy Ankara közölte, már nem tudja feltartóztatni a migránsokat, és megnyitja előttük a török határt Európa felé. Több mint 80 ezren már elhagyták Törökországot, és elindultak Európa felé.

Ha maradni akarnak, maradhatnak, ha menni akarnak, elmehetnek. Csak annyiban változtattunk menekültpolitikánkon, hogy nem akadályozzuk a távozásukat - írta bejegyzésében Fahrettin Altun, aki hozzátette: a török források és az állomány korlátozott voltát figyelembe véve, ahelyett, hogy próbálnák visszatartani az Európába vágyó migránsokat, inkább felkészülnek annak lehetőségére, hogy a harcok dúlta szíriai Idlíb tartományból még több migráns érkezik hozzájuk.  

Az ankarai elnöki hivatal kommunikációs igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy

az utóbbi néhány napban 80 ezer 888 menekült lépett ki Törökországból Európa irányába, és ez a szám a következő napokban még növekedhet.
Törökország ugyanakkor továbbra is fenntartja a szíriaiak számára az úgynevezett átmeneti védelmi státuszt - olvasható a bejegyzésben. Altun ugyanakkor sürgette a nemzetközi közösséget, Ankara szövetségeseit, kiemelten az Európai Uniót, hogy osztozva a teherben, ne hagyja egyedül Törökországot. Inkább segítsen a több milliónyi ember ellátásában, egy esetleges újabb migránshullám elleni felkészülésben, és egy humanitárius katasztrófa megelőzésére tett erőfeszítésében Idlíb tartományban.
Elfogyott a türelmünk a be nem tartott ígéretek és az elmaradó támogatás miatt - nyomatékosította a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatója.

Menekültek a Marica folyó partjánál a görög-bolgár határhoz közeli törökországi Edirnében 2020. március 1-jén.Forrás: MTI/AP/Emrah Gürel

Az NTV török hírtelevízió vasárnap a török-görög határ mellől arról számolt be, hogy

továbbra is tömegek érkeznek Edirne város térségébe gyalog, vagy éppen buszokkal a környék falvaiból, Isztambulból, valamint Törökország belső területeiről.

Az NTV felvételein az volt látható, hogy a migránscsoportok többségében fiatal férfiakból állnak. Azok a migránsok, akik már péntek óta a határsávban tartózkodnak az átkelés lehetőségére várva, tüzeket gyújtottak, hogy ne hűljenek ki az éjszakai és a hajnali hidegekben. Sátra csak keveseknek van, a szerencsésebbek hálózsákban, sokan azonban a szabad ég alatt alszanak.

Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint az Égei-tengernél, a nyugat-törökországi Canakkale tartomány Ayvacik körzeténél mintegy 30 migránst mentett ki a vízből a török parti őrség, amikor gumicsónakjuk a parttól 100 méterre kilyukadt a görög Leszbosz szigetére vezető úton.
Az utóbbi napokban a görög határőrség és a készenléti rendőrség könnygázt, valamint villanógránátokat is bevetett a Törökország és Görögország közötti pazarkulei és kasztanieszi határátkelőnél gyülekező afgán, szíriai, iraki és pakisztáni csoportok feloszlatására.

Menekültek és rohamrendőrök összecsapása a görög határnál fekvő törökországi Pazarkulénél 2020. február 29-én.Forrás: MTI/AP/Emrah Gürel

Az emberek válaszul kövekkel dobálták a görög biztonsági erők egységeit.Az ENSZ jelentése szerint szombat estére már mintegy 13 ezer ember torlódott össze a görög-török határon. A görög védelmi miniszter helyettese a Szkai görög hírtelevíziónak elmondta, hogy

szombat éjjel a hatóságok 9600 olyan bevándorlót tartóztattak fel, akik törvénytelenül próbáltak meg belépni görög területre

a 200 kilométer hosszú görög-török határ mentén, ahol az ankarai bejelentést követően megerősítették a határőrizetet. A görög rendőrség közlése szerint

vasárnap reggel több mint 500 illegális bevándorló érte el a görögországi Leszbosz, Híosz és Számosz szigeteket az Égei-tengeren keresztül.