Donald Trump a koronavírus-szűrés bővítését jelentette be

TRUMP, Donald Washington, 2020. február 27.
Donald Trump amerikai elnök sajtóértekezletet tart a washingtoni Fehér Házban 2020. február 26-án. Trump szerint nincs ok a pánikra, az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus-járvány elterjedése nem elkerülhetetle
Donald Trump amerikai elnök sajtóértekezletet tartott a washingtoni Fehér Házban 2020. február 29-én. Trump szerint nincs ok a pánikra, az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus-járvány elterjedése nem elkerülhetetlen.
Vágólapra másolva!
A koronavírus-szűrés bővítését jelentette be vasárnap Donald Trump amerikai elnök a Twitteren.
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnök azt írta ki a közösségi oldalára, hogy

a fertőzés szempontjából kockázatos országokból, vagy ezen országok környékéről az Egyesült Államokba érkező utasok mindegyikének szűrésen kell átesnie a határátlépésnél.

Trump szombaton személyesen jelentette be, hogy azokban az országokban, ahol jelentős mértékű a koronavírus-fertőzés, kötelező szűrővizsgálatot vezetnek be az Egyesült Államokba indulók számára.

A szűrés elsősorban az Olaszországból, Dél-Koreából, Iránból és Kínából útra kelő utasokra vonatkozik.

Donald Trump amerikai elnök sajtóértekezletet tartott a washingtoni Fehér Házban 2020. február 29-én. Trump szerint nincs ok a pánikra, az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus-járvány elterjedése nem elkerülhetetlen. Forrás: MTI/AP/Manuel Balce Ceneta

Katie Miller, a koronavírussal kapcsolatos teendők koordinálásával megbízott Mike Pence amerikai alelnök szóvivője kifejtette, hogy az elmúlt 14 napban Kínából érkező utasokat már szűrték a vírusra, és ezt a gyakorlatot terjesztik ki most más országokra is. Miller hozzátette, hogy szükség esetén Olaszországon kívül más európai államokban is bevezetik a szűrést.

Az amerikai alelnök az NBC televízió vasárnapi politikai vitaműsorának adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy több fertőzéses eset várható. Ugyanakkor kitartott amellett, hogy alacsony a fertőzés kockázata az Egyesült Államokban.

Mike Pence bizakodó volt abban, hogy az Egyesült Államok felkészült a betegség elleni küzdelemre és ahogyan fogalmazott, hamar túl lesz rajta.

Elmondta azt is, hogy az egészségügyi szakemberek most azon dolgoznak, hogy feltárják, hogyan fertőződött meg az új típusú koronavírus-fertőzésben elsőként meghalt amerikai állampolgár. Egy ötvenes éveiben járó, meg nem nevezett férfiról van szó, aki az északnyugati Washington államban halt bele a betegségbe szombaton. A napvilágra került információk szerint

más, komoly betegsége is volt.

Vasárnap bejelentették a keleti parti Rhode Island állam első koronavírusos megbetegedését is.

Az Egyesült Államokban ezzel 72-re emelkedett az új típusú koronavírusos fertőzéssel diagnosztizáltak száma.

Alex Azar, a humán erőforrásokért és egészségügyért felelős miniszter az ABC televízió vasárnapi műsorában arról tájékoztatott, hogy jelentős mértékben megnövelték a teszteket. Eddig 3600 emberen végeztek szűrővizsgálatot az USA-ban.