Törökország pénteken úgy döntött, nem tartóztatja fel tovább a migránsokat, hanem megnyitja határait Európa felé. Legkevesebb tizennyolcezer migráns kelt át eddig a török határon, egy részük már Észak-Macedóniánál jár, és a szerb határ felé tart.

A helyi média jelentése szerint az illegális bevándorlók Észak-Macedónia egyik főútvonalán gyalogolnak a szerb határ felé. Az Alsat-M nemzeti tévécsatorna felvételein több migránscsoport látható az autópályán.

A balkáni ország belügyminisztériuma és védelmi minisztériuma egyaránt azt közölte, hogy felkészült egy újabb migránshullámra.

"A kormány figyeli a helyzetet, és állandó kapcsolatban áll a NATO-val és az európai uniós partnerekkel" - áll az észak-macedón védelmi minisztérium közleményében.

Migránsok és rohamrendőrök összecsapása a görög határnál fekvő törökországi PazarkulénélForrás: MTI/AP/Emrah Gürel

Mint azt szombaton az Origo megírta, a török határ megnyitásával szíriai, iráni, iraki, marokkói és pakisztáni migránsok ezrei keltek át Európába tartva. Eközben Görögország megerősítette az ellenőrzést az Égei-tengeren és a török partok közelében, a pazarkulei és kasztanieszi határátkelőknél gyülekező, erőszakos migránscsoportok feloszlatására pedig kénytelenek voltak könnygázt és villanógránátokat bevetni