Magyarország megvédte és a jövőben is meg fogja védeni határait - jelentette ki vasárnap este a Facebookon közzétett bejegyzésében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután telefonon beszélt Níkosz Déndiasz görög külügyminiszterrel.

A miniszter tudatta, hogy görög kollégája tájékoztatta a török-görög határon kialakult helyzetről, migránsok ezreinek feltorlódásáról, és a görög határőrök elleni erőszakos fellépésről. 

Görög rohamrendőrök és feltorlódott menekültek a török határnál fekvő görögországi Kasztaniesznél 2020. február 29-én. Legkevesebb tizennyolcezer szíriai menekült kelt át a török határon az európai uniós országokba azóta, hogy a török hatóságok az előző nap folyamán megnyitották előttük a határt. Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő migránsokat.Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Dimitrisz Toszidisz

Szijjártó Péter világossá tette, hogy támogatja az uniós külügyminiszterek rendkívüli összehívását, hogy hivatalos tanácsülésen vitassák meg a kialakult helyzetet. A Szíriában kialakult helyzet miatt az EU külügyi és biztonságpolitikai képviselője, Josep Borrell vasárnap görög kezdeményezésre rendkívüli külügyminiszteri tanácsülés összehívását javasolta, amelyet a jövő héten tartanak majd.
Ha valakik, akkor mi, magyarok pontosan tudjuk, hogy milyen az, amikor szervezetten megtámadják az országhatárt, amikor dobálják a rendőreinket, és amikor mindezekkel párhuzamosan a nemzetközi liberális média fake newsokat terjeszt- húzta alá Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter.Forrás: MTI/KKM/Kkm/Borsos Mátyás

Mi eddig is megvédtük, és  a jövőben is megvédjük a határunkat, nem fogunk ide egyetlen migránst sem beengedni. Erre biztattam görög kollégámat is - tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

Az ENSZ szerint vasárnap már több mint 10 ezer migráns gyűlt össze a török-görög határnál, miután Törökország a héten bejelentette, hogy a továbbiakban nem áll módjában feltartóztatni az országban lévő menedékkérőket. A görög kormány szerint a török hatóságok aktívan segítik a migránsokat abban, hogy elérjék a határt.