Egyes források szerint már 25 ezer migráns követeli a görög-török határon, hogy engedjék be őket Európába. Recep Tayyip Erdogan török elnök szombat délután bejelentette, hogy már 18 ezren átkeltek a török határon, és éjfélig ez a szám 25 ezerre nő. A migránsok most a két határ közötti semleges területen várakoznak. A görög védelmi miniszter kijelentette, Görögország megvédi a határait, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Riasztó lövéseket is leadtak a görög határőrök szombaton a görög-török határnál, ahol több tízezer ember gyűlt össze a határ megnyitását követelve, miután szombaton Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette, hogy nem fogják lezárni a határaikat, mert nem vagyunk abban a helyzetben, hogy etessünk ilyen sok menekültet. A hír hallatán a korábbiakhoz képest is többen, több tízezer ember indult meg Törökországból Görögországba.

A görög védelmi miniszter kijelentette, hogy Görögország megvédi a határait, a hatóságok könnygázt is bevetettek a tömeg oszlatására. A bevándorlók azonban folyamatosan próbálkoznak, több helyen megtámadták a határkerítéseket.

Több helyen kövekkel dobálták a határőröket, és megpróbálták szétvágni a határkerítést is.

Egy férfi egy, a közösségi médiában is megjelent videóban arról beszél, hogy bár a görögök nem akarják átengedni őket, ez őket nem érdekli, akkor is át fognak kelni a határon, mert az Európai Unióba akarnak jutni.

A görög határvédelmi törekvések ellenére azonban már Észak-Macedóniában is megjelentek migránscsoportok. A helyi média jelentése szerint az illegális bevándorlók Észak-Macedónia egyik főútvonalán gyalogolnak a szerb határ felé. Az ország belügyminisztériuma és védelmi minisztériuma is arról tájékoztatott, hogy felkészültek egy újabb migránshullámra. A kormány figyeli a helyzetet, és állandó kapcsolatban áll a NATO-val és az európai uniós partnerekkel - áll az észak-macedón védelmi minisztérium közleményében.

A magyar Migrációkutató Intézet igazgatója szerint az utóbbi napokban kezdődött újabb migránsáradat biztonsági kockázata sokkal magasabb, mint amekkora 2015-ben volt.

Dezső Tamás a magyar közmédiának vasárnap elmondta, a Szíriából elinduló, magukat menekültnek valló emberek között lehetnek az Iszlám Állam harcosai is.