Újabb olasz fertőződött meg a karantén alá vont tenerifei hotelben

koronavírus, kanári-szigetek, tenerife
Mentőautók állnak a Tenerife nyugati partjánál lévő Costa Adeje üdülőhely H10 Costa Adeje Palace nevű szállodája előtt 2020. február 26-án.
Vágólapra másolva!
Újabb olasz vendégnél mutatták ki a koronavírus-fertőzést abban a karantén alá vont tenerifei szállodában, ahol magyarok is tartózkodnak.
Vágólapra másolva!

A Kanári-szigetek kormányának vasárnapi közleménye szerint az újabb fertőzött egészségi állapota jó, csakúgy mint a korábban regisztrált négy páciensnek. Mindannyian ugyanannak a tízfős olasz turistacsoportnak a tagjai.

A társaságból négy embert kórházban kezelnek, a többiek szállodai szobáikban vannak elkülönítve.

Mentőautók állnak a Tenerife nyugati partjánál lévő Costa Adeje üdülőhely H10 Costa Adeje Palace nevű szállodája előtt 2020. február 26-án. Forrás: MTI/EPA-EFE/Cristobal Garcia

A négycsillagos tengerparti komplexumban kedden rendelték el a vesztegzárat, miután igazolták az első megbetegedést egy 69 éves olasz orvosnál.

A helyi kormány csütörtökön engedélyt adott arra, hogy a 723 szállóvendég közül 130-an elhagyhassák a hotelt, mivel ők csak hétfőn érkeztek, így nem kerültek kapcsolatba a turistákkal, akiknél kimutatták a fertőzést.

A vendégek kisebb csoportokban, fokozatosan távoznak, vasárnap délelőttig 73-an hagyták el szállodát.

Védőruházatot viselő egészségügyi személyzet ellenőrzi a távozásra készülő vendégeket a Tenerife nyugati partjánál lévő La Caleta üdülőhely H10 Costa Adeje Palace nevű szállodájában 2020. február 28-án. A Kanári-szigetek kormánya előző nap 130 szállóvendégnek engedélyezte, hogy elhagyja a koronavírus-fertőzés miatt karantén alá vont szállodát. Forrás: MTI/AP/Joan Mateu

Annak érdekében, hogy a hotel többi, külföldi vendége is hazautazhasson, a spanyol hatóságok továbbra is tárgyalnak az érintett országokkal. A karantén 25 különböző nemzetiségű turistát érint.

A szállodában öt magyar van, egy idős pár és egy háromfős, kisgyerekes család.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium korábban azt közölte, hogy egyeztetnek a szomszédos országokkal a turisták hazahozataláról, de az sem kizárt, hogy Magyarország repülőt küld az öt magyarért. Sajtóbeszámolók szerint a medencés komplexumon belül, néhány elkülönített turista kivételével, a vendégek szabadon mozoghatnak, ellátásukról megfelelően gondoskodnak.

Spanyolországban 77 koronavírus-fertőzést regisztráltak eddig, közülük ketten már meggyógyultak.

Az ország 17 autonóm közösségéből 13-ból jelentettek megbetegedést.

- ismertette a legfrissebb adatokat Fernando Simon, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Megerősítette, hogy a dél-európai országban a fertőzés kockázata még mindig mérsékelt, ezért továbbra sem rendelnek el korlátozó intézkedéseket.