Ausztria is segít a magyar-szerb határ védelmében

2020.03.02. 16:55

Ausztria 21 rendőrt küld a magyar-szerb határ megfigyelésére - erről állapodott meg hétfőn Karl Nehammer (ÖVP) osztrák és Pintér Sándor magyar belügyminiszter.

Ausztria szeretné személyi állománnyal, eszközökkel és pénzügyileg támogatni Görögországot és a migráció által érintett balkáni országokat  - mondta Karl Nehammer belügyminiszter, miután találkozott magyar kollegájával az osztrák-magyar határnál Nickelsdorfnál. 

Nehammer jelképesen Pintér Sándor rendelkezésére bocsátott 21 rendőrt és két rendőrkutyát, a jövőben a magyar-szerb határnál teljesítenek szolgálatot.  Nemcsak Magyarország határait védik, hanem ezzel együtt Ausztria biztonságáról is gondoskodnak. Ez a modell működőképes, nagyon jók a tapasztalataink - mondta az osztrák belügyminiszter. Már 2015-ben részt vettek osztrák rendőrök a magyar-szerb határ védelmében. A 2015-ös migrációs válság ugyanakkor nem ismétlődhet meg  - szögezte le Nehammer.

Nehammer az európai határvédelem kapcsán három biztonsági háló kialakításáról beszélt: ezek az Európai Unió külső határainak, így Görögországnak, a menekültútvonalakon fekvő országoknak, illetve Ausztriának a határvédelmét biztosítják. Az osztrák hivatalok sokkal felkészültebbek és sokkal jobban felszereltek a feladat ellátására, mint a 2015-ös migrációs válság idején.

Nehammer - Recep Tayyip Erdogan török elnök azon kijelentésére, mi szerint Törökország a szír menekülteket továbbengedné Európába - hangsúlyozta, hogy Törökországnak be kell tartania az EU-Törökország megállapodást. 

Az EU, Ausztria és Magyarország nem hagyja, hogy zsarolják - szögezte le a tárcavezető.