Bocsánatot kért hétfőn Dél-Koreában a Sincshondzsi keresztény egyház vezetője amiatt, hogy az irányítása alatt álló szervezet felelős volt az új koronavírus-járvány dél-koreai elterjedésében.

A dél-koreai fertőzések 60 százaléka közvetlenül kapcsolatba hozható a szektával, mivel néhány tagja januárban a közép-kínai Vuhanban, a koronavírus kiinduló gócpontjában járt. Az egyház egyik 61 éves híve február elején Tegu városban annak ellenére részt vett a szekta legalább négy istentiszteletén, hogy lázas beteg volt. Később koronavírus-fertőzöttként diagnosztizálták.

Szeretnék őszintén bocsánatot kérni az emberektől egyházam nevében- mondta remegő hangon a Sincshondzsi szektát vezető és alapító, 88 éves Li Man Hi. Majd hozzátette, hogy nem volt szándékos, de sajnos sok ember megfertőződött.

Harci járművek fertőtlenítik a dél-koreai Tegu utcáit a koronajárvány miatt.Forrás: AFP/-

A szöuli hatóságok közben nyomozást indítottak a Sincshondzsi egyház 12 vezetője, köztük az alapító Li Man Hi ellen, egyebek mellett emberölés gyanújával. Azzal vádolják az egyház vezetőit, hogy egyes híveik adatait eltitkolták a hatóságok elől, amikor azok próbálták felkutatni ez esetleges fertőzötteket annak érdekében, hogy megakadályozzák a járvány terjedését.

Szöul polgármestere, Park Von Szun azt írta Facebook-oldalán, hogy ha korábban megtették volna a megfelelő intézkedéseket, el lehetett volna kerülni a koronavírus-fertőzések rohamos terjedését és számos ember halálát.

Yoo Eun-hae, Dél-Korea oktatási minisztereForrás: Wikipedia

Dél-Koreában kevesebb mint két hét alatt több mint négyezer koronavírus-fertőzést észleltek. A halálos áldozatok száma 20 fölé emelkedett.

Az oktatási miniszter bejelentette hétfőn, hogy az iskolákban két héttel elhalasztják a második félév kezdetét, így az oktatás csak március 23-án indul újra. Addig is digitális tankönyvekkel és online tanórákkal igyekeznek majd a diákok behozni a lemaradást.