Az amerikai képviselőház betiltaná az ízesített e-cigarettákat

Horizontal Demonstrator vapes during a consumer advocate groups and vape storeowners rally outside of the White House to protest the proposed vaping flavor ban in Washington DC on November 9, 2019. (Photo by Jose Luis Magana / AFP)
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Az amerikai képviselőház hétfőn 213:195 arányban törvényjavaslatot fogadott el az ízesített e-cigaretták és az ízesített dohánytermékek, köztük a mentolos cigaretták árusítási tilalmáról. Egyben új jövedéki adót vetnek ki a nikotinra.
Vágólapra másolva!

A törvényjavaslatot többségében demokrata párti törvényhozók támogatták, azzal érvelve, hogy gátat kell vetni a fiatal nemzedékek körében egyre elterjedtebb - és súlyosan agy-, tüdő- és érkárosító hatású - ízesített e-cigaretták térhódításának. Egy nemrégiben készült kormányzati felmerés szerint minden negyedik középiskolás szív ízesített e-cigarettát.

Tavaly a kongresszus elfogadott egy törvényt, amelynek értelmében felemelték a dohánytermékek - köztük az e-cigaretták - vásárlásához előírt korhatárt 18 évről 21 évre. A kormányzat pedig az idén év elején betiltotta a gyümölcsös, cukorkaízű, mentolos és más ízesítésű, kis utántöltős e-cigaretták forgalmazását.

Képünk illusztráció Forrás: AFP//Jose Luis Magana

A hétfőn elfogadott tervezetet azonban a szenátus várhatóan leszavazza, ugyanis az a nagy utántöltős cigaretták adásvételét is megtiltaná. Ezzel egyes politikusok szerint "túl messzire megy".

Sajtóértesülések szerint az ízesített e-cigarettákat gyártó cégek eredményesen lobbiztak a törvényhozóknál a szigorítás, azaz a teljes betiltás ellen. A szavazás előtti törvényhozási vitákról szóló sajtótudósítások arról is beszámoltak, hogy a Kongresszusi Fekete Caucus, vagyis a kongresszus afroamerikai politikusokból álló csoportja szerint a mentolos cigaretták betiltása különösen sújtaná az afroamerikaiakat. A fekete amerikaiak ugyanis sokkal nagyobb arányban szívnak mentolos cigarettát, mint a nem afroamerikaiak. "Egy olyan tiltás, amely a mentolos ízesítésű cigarettákat veszi célba, de figyelmen kívül hagy más, prémium minőségű dohánytermékeket, feleslegesen terheli meg a fekete közösséget" - nyilatkozott Yvette Clarke brooklyni képviselő.
A törvényjavaslatról a szenátus várhatóan még a héten szavaz.