A kongói humanitárius válsághelyzet enyhítését is támogatja a magyar kormány a Hungary Helps Programon keresztül - írja közleményében a Miniszterelnökség.

A kormány a program keretében támogatja a Hardi Richárd misszionárius-szemorvos által a Kongói Demokratikus Köztársaság déli részén fekvő Mbuji Mayi-ban működtetett szemészeti központot.

A magyar alapítású intézmény évente 25 ezer betegnek nyújt ellátást, egyedüli ilyen szaklétesítményként egy 8 millió fős tartományban. A mostani adomány lehetővé teszi a központ stabil és környezetbarát energetikai ellátását, ami elengedhetetlen a beavatkozásoknál.

60 millió forinttal támogatja a kormány a programot

A Miniszterelnökség emlékeztetett, hogy ugyancsak a magyar kormány adományából valósul meg az Afrikáért Alapítvány Nemzetközi Fejlesztési és Humanitárius Szervezet által működtetett Munganga-i College Othniel oktatási intézmény és árvaház fejlesztése, mely műhelyek és szaktantermek kialakítását, valamint új szakképzési programok megvalósítását foglalja magában.

A projekt célja a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában, a mintegy 12 millió lakosú Kinshasában található Munganga nyomornegyedben élők életkörülményeinek javítása.

A Hungary Helps Program alapelve, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem a bajt idehozni. A migrációs nyomást enyhíteni hivatott projektek megvalósítását a magyar kormány összesen 60 millió forinttal támogatja.