A dél-koreai fertőzések kétharmada tömeges fertőzés miatt jelent meg

dél-korea, koronavírus
Szöul, 2020. március 4. Katonai járműről locsolnak fertőtlenítőszert egy úttestre Szöulban a koronavírus-járvány elleni védekezésül 2020. március 4-én. Dél-Koreában 5328-ra emelkedett a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal fertőzöttek száma, és eddig összesen 32-en haltak bele a betegségbe. MTI/EPA/Dzson Hon Kjun
Vágólapra másolva!
Dél-Koreában a koronavírusos megbetegedések 66 százaléka tömeges fertőzésekre vezethető vissza, amelyek középpontjában továbbra is a tegui Sincshondzsi keresztény egyház áll. Közben Mun Dzse In dél-koreai elnök háborút hirdetett a vírus ellen és közelgő külföldi útjait is lemondta.
Vágólapra másolva!

Az ázsiai országban 5329-en betegedtek meg a Covid-19-vírus miatt az első eset megjelenése, január 20. óta,

65,6 százalékuk tömeges fertőzés eredményeként

- közölte a dél-koreai betegségmegelőző központ (KCDC) szerdán. A halottak száma legalább 32.

Dél-Korea negyedik legnagyobb városából, a 2,5 millió lakosú Teguból 4006 esetet jelentettek, ebből 2583 a Sincshondzsi keresztény egyházhoz köthető. Az egyház több mint 200 ezer tagjának tesztelése lassan befejeződik.

Az ázsiai országban naponta akár 10 ezer embert is tesztelhetnek.

Az új esetek száma fokozatosan csökken szombat óta, amikor 909 új fertőzöttet diagnosztizáltak - tudatta a KCDC.

A vírus elszórtan Szöulban, Buszanban, Aszanban, Szuvonban és Csonanban is megjelent. Sok esetben nem tudni, hogy a betegek miként fertőződtek meg.

Katonai járműről locsolnak fertőtlenítőszert egy úttestre Szöulban a koronavírus-járvány elleni védekezésül 2020. március 4-én. Forrás: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Csung Szje Kjun dél-koreai miniszterelnök szerint rendkívüli intézkedésekre van szükség, és további egészségügyi, illetve pénzügyi erőforrásokat kell a vírus gócpontjainak számító települések rendelkezésére bocsátani.

- mondta.

A dél-koreai kórházak alig tudják ellátni a tömegesen érkező betegeket, Teguban például 2300-an várnak kórházi elhelyezésre - mondta el egy egészségügyi illetékes.

Mun Dzse In dél-koreai elnök háborút hirdetett a vírus ellen, és szerdán bejelentette, hogy lemondta közelgő külföldi útjait. Mun egyúttal támogatást ígért a koronavírus miatt nehéz helyzetbe kerülő kisvállalkozásoknak, és elnézést kért a maszkhiány miatt. Dél-Koreában naponta 9 millió maszkot állítanak elő.

A dél-koreai rendőrség közölte, hogy

4,5 millió illegálisan felhalmozott maszkot és 100 ezer üveg kézfertőtlenítőt találtak Szöul környéki raktárakban.

A készletet 59 kereskedő halmozta fel, akiket maximum két év börtönbüntetéssel vagy 50 millió von (csaknem 13 millió forint) pénzbírsággal sújthatnak.

Az új koronavírus terjedése a maszkok és a higiéniai termékek jelentős hiányához és hosszú sorokhoz vezetett az ázsiai országban.