Az ukrán parlament szerdán Denisz Smihal eddigi miniszterelnök-helyettest nevezte ki kormányfőnek, miután elfogadta az eddigi miniszterelnök, Olekszij Honcsaruk lemondását, és menesztette őt hivatalából.

Denisz Smihal miniszterelnöki kinevezését a 450 fős törvényhozás 291 tagja támogatta, 59-en szavaztak ellene, 46-an tartózkodtak, 9-en pedig nem szavaztak. A határozathozatalkor 405 képviselő tartózkodott az ülésteremben. A frakciók szerinti bontásban támogatta a miniszterelnök-jelöltet az elnök mögött álló Nép Szolgája párt és a kisebb képviselőcsoportok többsége, valamint független képviselők, ellene szavazott Petro Porosenko Szolidaritás pártjának és a Moszkva-barát Ellenzéki Platform - Életért képviselőcsoportja, tartózkodott a Julija Timosenko vezette Haza és Szvjatoszlav Vakarcsuk énekes Hang nevű pártjának frakciója.

Denisz Smihal az ukrán parlament rendkívüli ülésén március 4-énForrás: AFP/Sergei Supinsky

Az új miniszterelnök a parlament előtt mondott beszédében ígéretet tett arra, hogy teljesíti azokat a feladatokat, amelyeket Volodimir Zelenszkij elnök az előző kormány elé állított. Bejelentette, hogy felül kívánja vizsgáltatni az idei állami költségvetést, elsősorban általános bér- és nyugdíjemelés biztosítása érdekében, emellett csökkenteni szándékozik bizonyos kiadásokat, elsősorban állami vállalatok vezetőinek, tisztségviselőknek, köztük a kormánytagoknak a fizetését. Biztosított továbbá afelől, hogy folytatja az előző kormány által elindított reformokat.

Zelenszkij közölte, hogy rendkívül sokat vár az új kormánytól. Nagyon hiszem, hogy az előző kormány mindent megtett, de ma az ukránoknak olyan kormányra van szükségük, amely a lehetetlent is képes véghezvinni – fogalmazott az elnök.

A 44 éves Smihal a nyugat-ukrajnai Lvivben (Lembergben) született, mérnök-közgazdász, közgazdaságtanból doktorált - írta róla az Ukrajinszka Pravda hírportál. Kiválóan beszél angolul és lengyelül. A 2000-es évek elejétől 2009-ig vezető pozíciókat töltött be lvivi vállalatoknál, ezután állami tisztségviselő lett, a Lviv megyei kormányzói hivatalban dolgozott. 2014-ben a bevételi források minisztériuma megyei részlegének helyettes vezetője lett.

Zelenszkij elnökké választása után tavaly ő volt az egyik jelölt a Lviv megyei kormányzói posztra. A Honcsaruk-kormányban a területfejlesztésért felelős miniszterelnök-helyettesi posztot töltötte be.