Nikosz Núrisz ciprusi belügyminiszter azt mondta, Ciprus képtelen több migránst fogadni, az ország nem bírja el a migrációs hullám terhét. Hozzátette, idén eddig 859 migráns érkezett az országba, többségük olyan afrikai országból, ahol nincs is háború.

"Ciprus kezd alámerülni a menekültek és gazdasági bevándorlók terhétől. Nem fogadhatunk többet, egész egyszerűen azért, mert nincsenek megfelelő létesítményeink az elszállásolásukra" - hangsúlyozta Nikosz Núrisz ciprusi belügyminiszter. Azt mondta, hogy az idén eddig 859 illegális bevándorló érkezett a szigetre, ebből 349-en az utóbbi hat napban. A tárcavezető kiemelte: ez az első eset, hogy az érkezők 80 százaléka olyan afrikai országból érkezett, ahol nincs háború, sem egyéb fegyveres konfliktus.

Migránsok a török-görög határon, a törökországi Ipsalánál. A török kormány február 28-án közölte, hogy nem tudja tovább feltartóztatni az EU-ba igyekvő migránsokat, és megnyitja a határokat előttük.Forrás: MTI/EPA/Dimitrisz Toszidisz

Kedd este százegy migráns kötött ki Ciprus keleti partvidékén. A migránsok bárkáját öt tengeri mérföldre vették észre a partoktól a hatóságok, majd egy halásztelepülés kikötőjébe kísérték.

A Hszinhua kínai hírügynökség értesülése szerint vasárnap óta mintegy 220 - afrikai és ázsiai országokból származó -, többnyire gazdasági bevándorló jutott át a Ciprusi Köztársaságba az északon 1983-ban önhatalmúlag kikiáltott Észak-ciprusi Török Köztársaság területéről.

Núrisz arról is beszélt, hogy véleménye szerintaz Európai Uniónak új bevándorlási politikára van szüksége a terhek elosztása végett. Mint mondta, ezt fogja szorgalmazni az uniós tagországok belügyminisztereinek jövő heti brüsszeli tanácskozásán.

Az új migránshullám oka, hogy Törökország csütörtökön úgy döntött, többé nem állja útját az Európába igyekvőknek. Görögország és Bulgária erre határvédelmének megerősítésével reagált.