Joe Biden nyerte a demokraták előválasztásának eddigi legfontosabb napját, a szuperkeddet

Bernie Sanders, Joe Biden
(FILES)(COMBO) This combination of pictures created on February 13, 2019 shows US Sen. Bernie Sanders (I-VT) during the annual Martin Luther King Jr. Day at the Dome on January 21, 2019 in Columbia, South Carolina and a file photo taken on December 13, 2016, of former US Vice President Joe Biden during a signing ceremony for the 21st Century Cures Act in the South Court Auditorium, in Washington, DC. - Democrats take the stage for a debate in South Carolina on February 25, 2020 in what could be the final opportunity for Joe Biden and the party's other presidential candidates to halt Bernie Sanders' drive to the nomination. The 78-year-old senator from Vermont is in pole position heading into South Carolina's Democratic primary on February 29, 2020.Sanders finished in a virtual tie with former South Bend, Indiana, mayor Pete Buttigieg in the first nominating contest, in Iowa, and then went on to win in the next states to vote -- New Hampshire and Nevada. (Photos by Sean Rayford and MANDEL NGAN / various sources / AFP)
Vágólapra másolva!
Joe Biden nyerte a szuperkeddet a demokrata elnökjelöltségért folytatott versenyben. A legnagyobb államot, Kaliforniát  Sanders nyerte, a maradék 13-ból nyolcat viszont elveszített. Kiélezett a verseny Maine-ben, ahol Biden és Sanders fej-fej mellett állnak. Az utolsó napokban a Biden javára bejelentett visszalépések és a dél-karolinai győzelme miatt jelentősen nőtt a támogatottsága. A milliárdos Michael Bloomberg a több százmillió dolláros reklámkampány ellenére rosszul szerepel, Amerikai Szamoán kívül (ami nem része az Egyesült Államoknak, tehát az elnökválasztáson nem is lehet itt szavazni), sehol nincs esélye a győzelemre, és második helyen is legfeljebb egy államban végezhet. Nagy vereséget szenvedett az október-novemberben legnagyobb esélyesnek számító Elizabeth Warren is, még saját államában, Massachusettsben is csak a harmadik helyen áll. Az ő esetleges visszalépése Sanders esélyeit javítaná, bár kérdéses, hogy felszólítja-e szavazóit Sanders támogatására. Bloomberg azt mondja, semmiképpen nem lép vissza, és ezt támasztja alá, hogy már Floridában, a március 17-i előválasztás helyszínén kampányol. A republikánusoknál Donald Trumpnak nincs igazi vetélytársa, biztosan ő lesz újra a republikánus jelölt.
Vágólapra másolva!

Joe Biden a szuperkedd egyértelmű nyertese, legalább nyolc államot megnyert a 14-ből, köztük a második legnagyobbat, Texast. Az eredményeket egyértelműen befolyásolta a demokrata pártelit, akik, ahogy 2016-ban, idén is Bernie Sanders ellen vannak. Ő a legnagyobb állam, Kalifornia megnyerésével vigasztalódhat, de a saját államában, Vermontban is sokkal gyengébben szerepelt, mint négy éve.

A szuperkeddet megelőző pár napban három volt elnökjelölt is visszalépett Biden javára, ebben a volt elnök, Obama keze is benne lehetett. Az exit pollok alapján sokan, akik a végig bizonytalanok voltak, az utolsó pillanatokban döntöttek Biden mellett; ez egyedül Kaliforniában nem segíthette, ahol nagyon sokan már korábban szavaztak (erre a szabályok lehetőséget adnak), így őket nem befolyásolhatták az utolsó napok eseményei.

Biden kampánya komoly lendületet kaphat a szuperkedd után, a kiváló szervezeti felépítés, a fiatalok elsöprő támogatása és a nagyon hatékony adománygyűjtés viszont továbbra is Sanderst erősítheti. A pártelit ugyanakkor egyértelműen ellene van, ez pedig már 2016-ban is akkori ellenfele, Hillary Clinton javára döntött az előválasztási versenyben.

Ami a még versenyben lévő jelölteket illeti, Michael Bloomberg számításai nem jöttek be, a hírek szerint amerikai idő szerint szerdán dönt a folytatásról. Elizabeth Warren kampánya egyértelműen léket kapott, bár állítólag folytatja a kampányt. A kiélezett harc miatt Biden és Sanders között egyértelmű nyomást kaphat annak érdekében, hogy lépjen vissza Sanders javára, progresszív jelöltként a támogatói ugyanígy valószínűleg hozzá állnának át nagy számban, ha visszalépne. Az ötödik jelölt, Tulsi Gabbard támogatottsága olyan alacsony, hogy érdemben nem befolyásolja a versenyt.

Korábban írtuk:

Miután Pete Buttigieg és Amy Klobuchar is visszalépett a javára, a Texasban népszerű Beto O'Rourke pedig támogatásáról biztosította,

jelentősen megnőttek az eddig gyengén szereplő Joe Biden esélyei.

Joe Biden Dél-Karolinában február 25-én Forrás: AFP/2020 Getty Images/Scott Olson

A magyar idő szerint 8 órai adatok alapján Biden ennek megfelelően szerepelt az első államokban is, Virginiában (szuperkedden a negyedik legnagyobb állam) a vártnál jóval magabiztosabban nyert. Száz százalékos feldolgozottság mellett 53,3 - 23,1-re győzte le Bernie Sanderst.

Sanders megnyerte ugyan Vermontot, de az eredmény kisebb kudarccal ért fel számára.

A kis Vermont (mindössze 11 delegáltja lesz) ugyanis a saját állama, 2016-ban több mint 85 százalékos eredménnyel nyert Hillary Clinton ellen, és az összes delegált az övé lett. Ehhez képest most "csak" 51 százalékos eredménnyel nyert, és 5 delegált Bidené lett.

Biden nagy győzelmet aratott a harmadik legnagyobb államban, Észak-Karolinában is, a szavazatok 100 százalékának összeszámolása után 42,8 - 24,1-re vezet Sanders előtt. Obama volt alelnöke megnyerte Alabamát, Oklahomát, Tennesse-t, Arkansast és Minnesotát is (ez utóbbi a hatodik legnagyobb állam a szuperkedden).

Ráadásul

Biden megnyerte Massachusettset is (az ötödik legnagyobb állam a szuperkedden), ami Elizabeth Warren állama.

90 százalékos feldolgozottságnál azonban Biden 33,7, Sanders 26,6, Warren 21,2 százalékon állt (az előrejelzések szerint Biden biztosan megnyeri az államot).

Bernie Sanders viszont az előrejelzések szerint biztosan, 15-20 százalék közti előnnyel megnyeri a legnagyobb államot, Kaliforniát.

Sanders Vermonton kívül Coloradót és Utahot nyerte eddig meg, Bloomberg pedig az Amerikai Szamoában rendezett jelölőgyűlést, de annak jelképes a jelentősége, a jelöltek közül rajta kívül más nem is kampányolt ott.

Texasban az előre leadott szavazatok miatt sokáig Sanders vezetett, de a szavazatok nagyjából 60 százalékos összeszámolásánál Biden átvette a vezetést, így valószínűleg Texasban is Obama alelnöke nyer. Jelenleg Texasban 77 százalékos a feldolgozottság. Biden 33,1, Sanders 29,7 százalékon áll.

Érdekesen alakulnak az eredmények Maine-ben, ahol Biden és Sanders

szinte fej fej mellett haladnak a szavazatok 81 százalékos feldolgozottsága mellett is.

Biden 33,9, Sanders 33,1 százalékon áll jelenleg.

Magyar idő szerint nyolc órakor Bidennek összesen 438, Sandersnek 369 delegáltja van (Bloombergnek 34, Warrennek 45).

A verseny tehát nem dőlt el, de várhatóan

már csak Biden és Sanders között zajlik majd a szuperkedd után.

A republikánusoknál Donald Trump elnöknek nincs valódi ellenfele, biztos, hogy újra ő lesz a jelölt. Az eddig elnyert delegáltakat tekintve 687-1-re vezet Bill Weld volt massachusettsi kormányzóval szemben.