Szlovénia az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségének keretében 35 rendőrt vezényelt Görögországba a hatóságok segítésére a Törökországgal közös határon kialakult rendkívüli migrációs helyzet miatt - jelentették be Ljubljanában szerda este.

Bostjan Poklukar belügyminiszter az STA szlovén hírügynökség szerint azt mondta: az Európai Unió ezúttal gyorsan reagált arra, hogy hirtelen megnőtt a kontinensre eljutni akaró migránsok száma, szemben a 2015-ös migránsválsággal, és Görögország is jól kezeli a helyzetet.

A Frontex szerda estig 530 emberét vezényelte Görögországba a helyi hatóságok támogatására, köztük két szlovén rendőrt. A szervezet még további száz európai uniós szakembert készül a török határra küldeni.

A görög-török határ török oldalán gyülekező illegális bevándorlók összecsapása a görög rohamrendőrökkel Edirnében 2020. március 4-én.Forrás: MTI/EPA/Erdem Sahin

A szlovén belügyminiszter elmondta még, hogy az ország Horvátországgal közös határán, tehát a schengeni övezet határán a szlovén hatóságok mindeddig ellenőrzésük alatt tudták tartani a migrációt.

Hangsúlyozta, hogy ha az EU nem határoz közös uniós határvédelmi megoldásokról a schengeni határok esetében, akkor Szlovénia a saját határán rendőrségével és hadseregével kész megoldani a problémákat.

A Novo Mesto-i rendőrség szerdán azt közölte hogy a hatóságok harminc migránst fedeztek fel egy Szerbiából érkező tehervonaton.