Enyhén szólva is megosztó reakciókat váltott ki a közösségi médiában a svédországi Feminista Kezdeményezés nevű szélsőbaloldali párt azon kampánya, hogy jöjjenek a Törökországban tartózkodó migránsok közül minél többen Svédországba. A párt elnöke, a líbiai születésű Farida al-Abani szerint a skandináv államnak kifejezetten jót tenne, ha megismétlődne a 2015-ös migrációs válság, és nem igaz, hogy Svédország már „megtelt".

A Feminista Kezdeményezés (Feministiskt Initiativ) új elnöke, a líbiai származású Farida al-Abani a közösségi média különböző platformjain arab nyelvű videóban buzdítja a jelenleg Törökországban lévő migránsokat, hogy jöjjenek minél többen Svédországba, mert ott szívesen látják őket – írja a Sputnik.

Szerinte örvendetes lenne, ha megismétlődne a 2015-ös migrációs válság, amikor a hivatalos adatok alapján egy év alatt 163 ezer migráns érkezett a skandináv országba. 

Farida al-Abani véleménye alapján, nem igaz, hogy Svédország már „megtelt". 

Ezért most az lenne Svédország feladata, hogy megnyissa a határait és újabb tartózkodási engedélyeket bocsájtson ki – fűzte hozzá.

A szélsőbaloldali politikus külön kiemelte, hogy a migrációs kérdésében nem szabad az általa rasszistának bélyegzett, bevándorlásellenes, jobboldali Svéd Demokratákra hallgatni.

Véleménye heves vitákat váltott ki a svéd közösségi oldalakon.

Farida al-Abani bevándorláspárti kampánya tulajdonképpen egy ellenreakciónak minősíthető Jimmie Åkesson, a Svéd Demokraták elnökének azon akciójára, hogy a jobboldali politikus a napokban ellátogatott a görög-török határra, és ott szórólapokat osztogatott a migránsoknak, amelyeken az állt, hogy „Svédország már megtelt", így a svédek nem tudnak sem pénzt, sem lakást biztosítani az újonnan érkezőknek. 

Jimmie Åkesson a közösségi médiában is folytatott ilyen jellegű kampányt.

2018-as adatok alapján,  Svédország lakosságának a 25 százaléka migrációs hátterű (2,55 millió fő),  azoknak az aránya akiknek legalább az egyik szülője nem a skandináv államban született, 32 százalék (3,31 millió).

A döntő többségében migrációs hátterű vezetőkkel rendelkező Feminista Kezdeményezés politikusaihoz pedig több botrány is kapcsolódik.

Ahogy arról korábban az Origo is beszámolt, a párt egyik volt képviselőjelöltje, az iráni származású Oldoz Javidi 2018 szeptemberében például azt mondta, hogy  Izrael területéről a zsidókat Amerikába kellene deportálni, hogy így legyen hely a palesztinnak nevezett araboknak. 

A svéd feministák volt elnöke, az ugandai származású Victoria Kawesa ellen 2017-ben eljárást indítottak, mert kiderült, hogy plagizálta a doktori disszertációját. A politikus 2018 januárjában pedig megütött egy ellenőrt, amikor a stockholmi metróban jegyet kért tőle. 

Victoria Kawesa később kollektíven rasszizmussal és szexizmussal vádolta meg a svéd társadalmat.

A Feminista Kezdeményezést több kudarc is érte az elmúlt időszakban. Tavalyelőtt nem tudott bekerülni a stockholmi parlamentbe, 2019 májusában pedig kiesett az Európai Parlamentből.