Huszonegy koronavírusos beteget találtak egy San Franciscó-i üdülőhajón

Grand Princess, koronavírus
This handout photo taken and released by Carolyn Wright shows the Grand Princess cruise ship during a cruise to Hawaii in February 2020. - US health officials conducted tests aboard a cruise ship off the coast of San Francisco Thursday to determine if any of its nearly 3,500 passengers and crew have contracted the new coronavirus. Some of the stranded passengers on board the Grand Princess who have shown flu-like symptoms were being tested after one 71-year-old man who had been on board the ship on a previous voyage died from the virus. (Photo by Handout / CAROLYN WRIGHT / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / CAROLYN WRIGHT " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS --- NO ARCHIVE ---
Vágólapra másolva!
A San Francisco közelében veszteglő Grand Princess üdülőhajón a tesztek elvégzése után 21 koronavírussal fertőzött embert találtak - jelentette be helyi idő szerint péntek esti washingtoni sajtóértekezletén Mike Pence amerikai alelnök, aki az Egyesült Államokban a koronavírus elleni országos intézkedések koordinátora.
Vágólapra másolva!

Az alelnök azt mondta,

a 21 fertőzött amerikai közül 19 a kiszolgálószemélyzet tagja.

Hozzáfűzte: egyelőre csupán 46 utason végezték el a tesztet, így

elképzelhető, hogy további fertőzötteket találnak.

Mike Pence bejelentette: az üdülőhajót egy nem kereskedelmi kikötőbe irányítják, és ott majd a több mint kétezer utast és a teljes személyzetet teszteknek vetik alá. A vizsgálatok idején mindenkit karanténba helyeznek.

Az üdülőhajót egy nem kereskedelmi kikötőbe irányítják, és ott majd a több mint kétezer utast és a teljes személyzetet teszteknek vetik alá. A vizsgálatok idején mindenkit karanténba helyeznek Forrás: AFP/Handout

A sajtótájékoztatón Anthony Fauci, az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) fertőző betegségekkel foglalkozó intézetének igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az új típusú koronavírus elsősorban a komoly betegségekkel - például szív- és tüdőbetegséggel vagy cukorbajjal - küszködő idősebb korosztályra veszélyes. "Az idősebbek kétszer is gondolják meg, hogy repülőre szállnak-e, vagy nekivágnak egy hosszasabb utazásnak, amelynek során bármilyen fertőzésnek áldozatul eshetnek" - fogalmazott az orvosprofesszor.

Mike Pence hangsúlyozta, hogy a nem időskorú és nem krónikus betegségben szenvedő amerikaiak számára a vírusfertőzés kockázata alacsony.

Pénteken a járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) új irányelveket hozott nyilvánosságra a honlapján. Ezekben szintén azt tanácsolják, hogy

a 60 éven felüliek és a komoly krónikus betegségben szenvedők maradjanak otthon,

ameddig csak tehetik, ne menjenek moziba, zsúfolt bevásárlóközpontba és templomba sem.

Donald Trump amerikai elnök pénteken a georgiai Atlantában a CDC helyi központjába látogatott. Megtekintette és meghallgatta, hogyan készülnek fel a szakemberek a koronavírus várható további terjedésére, majd elégedettségének adott hangot. "Fantasztikus munkát végeznek itt" - fogalmazott.
Amerikai sajtóértesülések szerint a szövetségi törvényhozás Washingtonban arra készül, hogy amennyiben a vírus tovább terjed, akkor a törvényhozók telekonferenciák révén folytatják a munkát.

Elmarad a híres zenei fesztivál

A texasi fővárosban, Austinban bejelentették: a koronavírus miatti aggodalmaktól vezéreltetve nem tartják meg a South by Southwest (SXSW) fesztivált. Ez az Egyesült Államok leghíresebb zenei fesztiválja, s 34 év óta először marad el. "Ez igazi helyi katasztrófa" - mondta Steve Adler, Austin polgármestere, aki elrendelte a zenei rendezvénysorozat törlését. Az SXSW az 1980-as évek kis zenei fesztiváljából mára a világ egyik legnagyobb zenei, technológiai és szórakoztatóipari konferenciasorozatává nőtte ki magát, amelyet minden évben márciusban tartanak meg.