Megpróbáltak áttörni szombaton reggel is a migránsok a török-görög határon. Kasztaniesz határátkelő közelében, a határkerítés török oldalán több száz embert lehetett látni, közülük többen rángatták a kerítést, mások viszont különböző tárgyakkal dobálták a görög határőröket, akik könnygáz és füstbombák bevetésével válaszoltak.

Több ezer migráns áll készenlétben a török oldalon, hogy átszökjön Görögországba. 

A görög biztonsági erők füstgránátokkal tartják vissza a török-görög határon áttörni próbáló illegális bevándorlókat a Pazarkule határátkelőnél, a nyugat-törökországi Edirne térségében 2020. március 7-énForrás: MTI/AP/Darko Bandic

Többen erőszakkal próbáltak átjutni szombaton reggel is a határon, de füst- és könnygázgránáttal visszatartották őket. Hatalmas a feszültség a határnál. Több tízezren állnak készenlétben, hogy bejussanak az EU területére.

Görög tisztségviselők közlése szerint a határőrök az utóbbi 24 órában több mint 1200 behatolási kísérletet hiúsítottak meg, és 27 embert vettek őrizetbe.

 

Az utóbbi nyolc napban pedig több ezer behatolást akadályoztak meg. A legtöbb próbálkozó afgán vagy pakisztáni.  

Mindez azért történik, mert a török kormány február 28-án közölte, hogy nem tudja tovább feltartóztatni az Európai Unióba igyekvő migránsokat, és megnyitja a határokat előttük.