A görög kormány közzétett vasárnap egy videofelvételt, amelyen az látszik, hogy egy katonai jármű elbontja a török oldalon a két országot elválasztó határkerítést. A felvételt éjszaka készítették egy megfigyelő ponton, a szárazföldi határon. A török járműről kábelt erősítettek a kerítésre, és lerántották a földre - közölték kormányzati források Athénban.

Ebben a határtérségben nagy a feszültség; szombaton összecsapások voltak a görög határőrök és az Európai Unió területére bejutni akaró migránsok között.

Görög tisztségviselők akkori közlése szerint a határőrök a megelőző 24 órában több mint 1200 behatolási kísérletet hiúsítottak meg, és 27 embert vettek őrizetbe. Az előző nyolc napon pedig több ezer behatolást akadályoztak meg. A legtöbb próbálkozó afgán vagy pakisztáni.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök kijelentette: az Európai Unió és Törökország 2016-os migrációs megállapodása összeomlott, és szerinte ezért Recep Tayyip Erdogan török elnök a hibás, mert nem tartóztatja fel a Törökországban veszteglő migránsokat, sőt, szerinte segíti is őket abban, hogy elinduljanak az Európai Unió országai felé.

Vasárnap egyébként tűz volt egy görögországi menekülttáborban, Lézvosz (Leszbosz) szigetén. A tűzoltóság közlése szerint az anyagi kár jelentős, de személyi sérülés nem történt. A tűz teljesen elpusztított egy épületet, ahol bútorokat tároltak.