Mindössze egy nap alatt ötvenen meghaltak, és 1145-en megfertőződtek a koronavírussal, ezért az olasz miniszterelnök úgy döntött, karanténba kerül 16 millió ember Észak-Olaszországban - írja a BBC. A karantén várhatóan április elejéig marad.  

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök aláírta szombat éjjel azt a rendeletet, amelynek értelmében a hatóságoknak le kell állítaniuk a be- és kilépést a tízmillió lakosú Lombardia tartományban, valamint 11 másik észak-olaszországi városban is vesztegzárat vezettek be. 

A zárlat érinti Velence, Modena és Párma városát, karanténba kerül Milánó is. Itt a rendőrség és a katonaság is részt vesz a karantén megszervezésében. A sürgősségi ellátások kivételével a lakosok nem hagyhatják el a várost.  

Vásárlók egy milánói üzletben. Az olasz miniszterelnök 16 millió embert érintő karantént rendelt el, amely érinti többek között Milánót és Velencét isForrás: AFP/Miguel Medina

A karantén ideje alatt zárva tartanak a múzeumok, tornatermek, uszodák, nem lehet esküvőt és temetést sem tartani.  

A drákói intézkedéseket a szombati adatokkal indokolják: egy nap alatt 1145 embernél diagnosztizálták a koronavírust, pénteken 620 beteg volt. 

Az olaszországi fertőzöttek összesített száma elérte az 5883-at. Ebből 589-en már meggyógyultak. A még betegek közül 2651 személy szorul kórházi kezelésre, további 567 intenzív osztályon van, és ezeknek több mint a fele, 359 az északnyugati Lombardia tartományban.

Giuseppe Conte olasz kormányfő azt reméli, ezzel az intézkedéssel megakadályozhatják a vírus további terjedését. Az intézkedés előtt 50 ezer embert érintett a karantén. A tervek szerint a karantént április 3-ig fenntartják.

Az intézkedések:

  • Az esküvőket, temetéseket, vallási és kulturális eseményeket felfüggesztették.
  • Mozik, éjszakai klubok, edzőtermek, uszodák, múzeumok és síközpontok bezártak.
  • Éttermek és kávézók 06:00 és 18:00 között lehetnek nyitva, de a vendégeknek legalább egy méterre kell ülniük egymástól.

A lakosságot felszólították, hogy maradjanak otthon, akik megszegik a karantént, három hónap börtönt kaphatnak.

Nem lesznek sportesemények sem, az olasz labdarúgó-szakszervezet elnöke az összes mérkőzés elhalasztását javasolta.