Felállítják Nyugat-Németország első Lenin-szobrát

Lenin szobrok Oroszországban, Krasznojarszk
Vágólapra másolva!
Az alkotmányos jogrend megdöntésével kampányoló, a német titkosszolgálat által megfigyelés alatt tartott Németországi Marxista-Leninista Pártnak az ötlete nyomán nemsokára felállítják a Szovjetunió első kommunista diktátorának, Leninnek a szobrát a Ruhr-vidéki Gelsenkirchen városában. Ez lesz Németország NDK-hoz nem tartozó részein a legelső Lenin-szobor.
Vágólapra másolva!

A brit baloldali napilap, a The Guardian beszámolója alapján, a 2,5 méter magas öntöttvas szobrot várhatóan március 14-én leplezik le az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban található, 260 ezer lakosú Gelsenkirchenben.

Lenin szobra az oroszországi Krasznojarszkban. Fotó: Visnovitz Péter [origo]

A Vlagyimir Iljics Lenint ábrázoló alkotást a kommunista eszméket hirdető, a polgári berendezkedést és a kapitalizmust megdönteni akaró Németországi Marxista-Leninista Pártnak (MLDP) a székháza előtt fog állni.

A Szovjetunió első kommunista diktátora szobrának a felállítását természetesen az MLDP kezdeményezte.

Maga az alkotás nem új, hanem 1930-ban készült, méghozzá a Szovjetunióban, és a német kommunisták nemrég vették meg egy cseh várostól.

A szélsőbaloldali pártot 1982 óta megfigyeli a német titkosszolgálat,

mivel alkotmányellenes tevékenységet fejt ki, és többek között a proletárdiktatúra bevezetésével kampányol.

A Lenin-szobor ötletét a Ruhr-vidéki városban nagy felháborodás fogadta, egyesek bírósági utón akarták megakadályozni a kommunista diktátor köztéren való megjelenítését, de elbukták a pert.

Az egykori, kommunista berendezkedésű Német Demokratikus Köztársaság (NDK) területén kívül a gelsenkircheni lesz Németország első Lenin-szobra.

Érdemes megjegyezni, hogy máshol, például Ukrajnában most zajlik Lenin szobrainak a közterekről való eltávolítása.

Lenin az 1917 és 1922 között zajló oroszországi polgárháborúban volt a bolsevik tábor vezére. A polgárháború több mint 8 millió halálos áldozattal járt. A későbbi szovjet diktátorhoz kapcsolódik a nagy októberi szocialista forradalomnak nevezett bolsevik katonai puccs levezénylése.