Szakértő: Vizsgálni kell a migráció, valamint a koronavírus fertőzés és annak terjedése közti kapcsolatot

Kasztaniesz, 2020. március 4. Görög rohamrendőrök védik a görög-török határt a török oldalon gyülekező illegális bevándorlók ellen Kasztanieszben 2020. március 4-én. A török kormány február 28-án közölte, hogy nem tudja tovább feltartóztatni az Európai Unióba igyekvő migránsokat, és megnyitja a határokat előttük. MTI/EPA/ANA-MPA/Dimitrisz Toszidisz
Vágólapra másolva!
A migráció, valamint a koronavírus fertőzés és annak terjedése közti kapcsolatot vizsgálni kell - mondta Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.
Vágólapra másolva!

Lomnici Zoltán azt mondta: a nehéz körülmények között, adott esetben a higiéniai feltételek minimális megvolta nélkül laknak, közlekednek azok a migránsok, akik olyan országokból érkeznek, mint például Irán, ahol drámai helyzet van a koronavírus-fertőzöttség szempontjából.

Illegális bevándorlók sátoroznak a török-görög Pazarkule átkelőhelynél, a nyugat-törökországi Edirne térségében 2020. március 7-én Forrás: MTI/AP/Felipe Dana

Hozzátette:

az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai szerint egy globális járvány esetén népességmozgásoknál sem hagyhatók el a szűrővizsgálatok.

Emellett a magyar egészségügyi törvény is kimondja, hogy a bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetésénél az országos tisztifőorvosnak többletjogosultságai vannak a menedékkérőkkel szemben - mondta.

Lomnici Zoltán súlyosan félrevezetőnek és felelőtlennek nevezte egyes külföldről finanszírozott NGO-k egyik tájékoztató anyagát, ami szerint a járványügyi intézkedések célja, illetve jellemzője a jogkorlátozás.