Keddtől tilos lesz a csehországi kórházak fekvőbeteg osztályainak, valamint a nyugdíjasotthonok látogatása - közölte Adam Vojtech egészségügyi miniszter a cseh nemzetbiztonsági tanács hétfői ülése utáni sajtótájékoztatón.

A rendkívüli intézkedés célja, hogy megakadályozza a koronavírus terjedését a leginkább veszélyeztetettek körében - tette hozzá a tárcavezető. A látogatási tilalom nem érinti a gyermekosztályokat.

A hétfő reggeli kimutatás szerint Csehországban 32 személynél állapítottak meg koronavírusos fertőzést, amely március 1-jén jelent meg az országban. Az esetek nyolcvan százalékában olyan személyekről van szó, akik az utóbbi napokban Észak-Olaszországban jártak. A laboratóriumokban eddig mintegy 950 személyt teszteltek. Karanténban mintegy 1200 ember van.

Rendőrségi útzár a lombardiai Casalpusterlengo városánál 2020. március 8-án, miután az olasz kormány vesztegzár alá vonta az észak-olaszországi Lombardia tartományt és az országrész 15 másik városát.Forrás: MTI/EPA/ANSA/Matteo Corner

Minden, Olaszországból visszatérő személynek szombattól kötelezően két hétig házi karanténban kell maradnia. Kivételt képeznek a kamionsofőrök, pilóták és az egészségügyi személyzet.

A cseh kormány korábbi döntése alapján hétfő reggel óta tíz kiválasztott cseh-osztrák és cseh-német közúti határátkelőhelyen megkezdték az utasok szúrópróbaszerű ellenőrzését arra nézve, hogy nincs-e lázuk. Az ellenőrzések elsősorban az olaszországi üdüléseken tartózkodó cseheket érintik, akiket a kormány visszatérésre szólított fel. A sajtóban megjelent információk szerint mintegy 15-16 ezer emberről van szó.

Szlovákiában is nőtt a fertőzöttek száma

Szlovákiában már ötre nőtt az új típusú koronavírussal diagnosztizált emberek száma, miután a kórokozó jelenlétét vasárnap két újabb - egy pozsonyi és egy szenci - személynél is kimutatták.

Az országban elsőként egy Pozsony környéki településen élő 52 éves férfinál mutatták ki a SARS-CoV-2 vírus jelenlétét pénteken, majd két családtagjánál szombaton, őket jelenleg a Pozsony Kramárei egyetemi kórházban kezelik.

Közben a vírus terjedésével összefüggésben a pozsonyi megyében az önkormányzat a hatásköre alá tartozó iskolákban kényszerszünetet rendelt el, több nyilvános rendezvényt pedig elhalasztottak. Eddig Szlovákiában csaknem ötszáz laboratóriumi vizsgálat készült, és öt esetben mutatták ki a fertőzést. Ezenkívül egy négytagú szlovák családot tartanak karanténban koronavírus-fertőzés gyanúja miatt Ausztriában, köpcsényi (Kittsee) nyaralójukban, Pozsony közvetlen közelében.