Olaszország jelenleg a koronavírus okozta járvány által leginkább sújtott európai ország, sőt, most már itt van a legtöbb új eset és a legtöbb új halálos áldozat a világon. Eddig összesen 7375 ember fertőződött meg, melyből 366 ember meghalt, 622-en pedig felépültek. Az ország élete megváltozott az elmúlt hetekben a kormány, illetve az egészségügyi hatóságok által hozott intézkedéseknek köszönhetően. Az Origónak egy Bergamóban élő magyar nő, M. Elvira nyilatkozott.

M. Elvira Bergamóban él, néhány kilométerre Milánótól. Itt, Lombardiában a legmagasabb a fertőzöttek száma.

Az elmúlt két hétben komoly kormányzati intézkedéseket vezettek be, amiket most április 3-ig meghosszabbítottak,az összes bölcsődét, óvodát, iskolát bezárták, a közintézményekben, sportcsarnokokban, rendezvényeken szigorú szabályokat vezettek be, a rendezvények nagy részét elhalasztották.
Az éttermek, bárok csak reggel 6 és este 6 között lehetnek nyitva.

Néptelen peronok Lombardia tartomány székhelye, Milánó központi pályaudvarán 2020. március 9-énForrás: MTI/EPA/ANSA/Mourad Balti Touati

Elvira elmondta azt is, hogy ezen felül az embereknek jelentős távolságot kell tartaniuk egymástól, a helyi patikákban már kint kell várakozni, ha egy vásárló már bent van. A távolságtartás szabályai már mindenhol érzékelhetőek, és nemcsak az egyes kiszolgáló egységekben, hanem a családtagok, barátok, munkatársak között is - mondta a magyar nő.

Az embereket felszólították, hogy aki teheti, az most ne utazzon, csak végszükség esetén.

Rendőrök és katonák a Milánóból távozni kívánó utasokat ellenőrzik Lombardia tartomány székhelyének központi pályaudvarán 2020. március 9-énForrás: MTI/EPA/ANSA/Mourad Balti Touati

Mivel drasztikusan emelkedett a betegek száma, a szállítható betegeket északról délre viszik, mert északon már nem tudják ellátni őket. Sem orvos, sem lélegeztető gép, sem hely nincs már elég az intenzív ellátásra szorulóknak - tette hozzá M. Elvira.

Ennek ellenére az emberek nyugodtak, és megpróbálják a lehető legtöbbet megtenni azért, hogy mind ők, mind a családjuk továbbra is egészségesek maradjanak.Élelmiszerhiány nincs, a szupermarketekben, illetve a helyi boltokban továbbra is minden kapható. A maszkok, illetve a kézfertőtlenítők viszont már rég elfogytak.

Azonban amíg az emberek nem értik meg, hogy nem élhetnek úgy, ahogy a járvány előtt, legalábbis egy darabig nem, addig nem lesz javulás, sőt. A felelősség a lényeg, hisz nemcsak magunkért, de másokért is felelősséggel tartozunk - mondta Elvira.

Ellenőrzés OlaszországbanForrás: MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan

A 10 milliós Lombardia tartományt és több, Lombardián kívüli megyét hétvégén éppen azért helyeztek karanténba, mert a hatóságok szerint az emberek nem vették elég komolyan a járványt, tele voltak a piacok és az utcák. A lezárt észak-olaszországi térségeket - ahol összesen 16 millió ember, az ország negyede él - csak engedéllyel lehet elhagyni, belépni nem lehet, és a forgalmasabb utakat és csomópontokat is folyamatosan ellenőrzik. Keddtől vírusellenőrzést vezetnek be az olasz-osztrák határon is, ahol szúrópróbaszerűen fogják ellenőrizni az utasokat.