Egész Olaszország karanténban van, Spanyolországban is elszabadult a járvány, Magyarországon 9 fertőzött van

Olaszország, koronavírus
Milánó, 2020. március 9. Rendőr a Milánóból távozni kívánó utasokat ellenőrzi Lombardia tartomány székhelyének központi pályaudvarán 2020. március 9-én. A tüdőgyulladást okozó újkoronavírus-járvány további terjedésének megállítására az olasz kormány vesztegzár alá vonta az észak-olaszországi Lombardia tartományt és az országrész 15 másik városát. MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan
Vágólapra másolva!
Magyarországon két újabb koronavírusos esetet regisztráltak, így 9-re nőtt a fertőzöttek száma, jelenleg mind a Szent László Kórházban vannak karanténban. Mindkét új beteg már ismert fertőzött rokona, illetve ismerőse. A legtöbb új esetet az elmúlt egy napban Olaszországban regisztrálták, ahol több mint 1700 új koronavírusos beteg van, de drámai mértékben terjed a vírus Spanyolországban, egyetlen nap alatt majdnem duplájára nőtt a fertőzöttek száma. Világszerte 114 ezer fertőzött van, eddig 4009-en haltak meg, 62 841-en meggyógyultak. Egész Olaszországban életbe léptették a vasárnap elsőként az északi Lombardia tartományban és további 15 városban elrendelt intézkedéseket, amelyek minimálisra korlátozzák a lakosság mozgását, a lakóterületet csak engedéllyel lehet elhagyni Giuseppe Conte olasz miniszterelnök hétfő esti bejelentése szerint.
Vágólapra másolva!

Magyarországon kilencre nőtt a fertőzöttek száma

Hétfőn újabb két embernél diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést (COVID-19): a Szent László Kórházban járványügyi zárlat alatt álló egyik iráninál (aki már egy éve nem a Semmelweis Egyetem hallgatója) és egy magyar nőnél, aki a korábban diagnosztizált idős magyar férfi beteg 74 éves felesége.

Mindketten a már korábban új koronavírus-pozitív betegekhez kapcsolódó járványügyi kontaktuskutatás során kerültek a népegészségügyi hatóság látókörébe, az ő esetükben is megkezdték a járványügyi vizsgálatot.

Szent László Kórház Fotó: Csudai Sándor - Origo

Így összesen 9 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván Magyarországon: 5 iráni, 1 brit és 3 magyar állampolgárt (egy 70 éves beteg férfi és a felesége, továbbá a brit állampolgárságú beteg magyar felesége).

Rendőri intézkedésre is szükség volt a karanténban

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs vezetője a napi szokásos sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy csak rendőri segítséggel tudták bent tartani az iráni diákokat a Szent László Kórházban. A diákok nem akartak együttműködni a magyar orvosokkal és ápolókkal. Szlávik János, a kórház főorvosa elmondása szerint az iráni diákok vasárnap és hétfőn

szemeteskukákat dobáltak a kórtermekben, majd székeket dobtak ki az ablakon, az ápolónőket is fenyegették,

valamint mintát sem voltak hajlandóak adni.

A Szent László Kórházban a kialakított karantén miatt korlátozzák a mozgást, a betegek nem közlekedhetnek szabadon, zárják az ajtókat is, hogy a fertőző betegek ne fertőzhessenek meg másokat is.

Szent László kórház Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kiss Attila dandártábornok, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság vezetője elmondta, hogy a karantén szabályainak be nem tartása egyes esetekben bűncselekménynek minősül, a nem magyar állampolgárok esetében az országból való kiutasítással is járhat.

Továbbra is csak egyedi esetek vannak

Hazánkban továbbra is csak egyedi esetek vannak. Azért, hogy ez így is maradjon, idén nem tartják meg a több tízezres március 15-i központi rendezvényt. Később egyre több város jelentette be, hogy szintén lemondták a nemzeti ünnepre tervezett rendezvényeket.

Maszkot viselő nő Budapesten Fotó: Koncz Márton - Origo

Olaszországban rohamosan nő a fertőzöttek száma

Az elmúlt egy napban Olaszországban regisztrálták a legtöbb új koronavírusos beteget:

1797-en kapták el a fertőzést, így 9172-re nőtt a koronavírusosok száma,

vagyis Kína után Olaszországban van a legtöbb beteg. A hétfői halálos áldozatok száma is Olaszországban a legmagasabb, 97 ember halt bele a betegségbe.

Összességében még mindig Kínában regisztrálták a legtöbb esetet, 80.739 megbetegedést. Hétfőn 44 új fertőzött, valamint 23 halálos áldozat volt.

A csaknem néptelen velencei Szent Márk téren turisták 2020. március 2-án Forrás: MTI/AP/Francisco Seco

Több nagy országban is jelentősen nőtt egy nap alatt a fertőzöttek száma: Dél-Koreában 165 új eset, 3 halálos áldozat, Iránban 595 új eset, 43 halálos áldozat, Franciaországban 203 új eset, 11 halálos áldozat, Németországban 136 új eset, 2 halálos áldozat, Spanyolországban pedig 555 új eset és 13 halálos áldozat volt hétfőn.

Spanyolországban egyetlen nap alatt 64 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma,

itt lehet a járvány új gócpontja.

Sokan meghaltak alkoholmérgezésben Iránban, így akartak védekezni a vírus ellen

Huszonheten meghaltak alkoholmérgezésben pancsolt szesztől Iránban, miután elhitték azt a híresztelést, amely szerint az új koronavírus alkohollal gyógyítható - jelentette hétfőn az IRNA iráni hivatalos hírügynökség.

Hétfőre 237-re emelkedett a halálos áldozatok száma, így

Irán egyike a Covid-19 járvány által leginkább sújtott országoknak Kína és Olaszország után.

Az IRNA jelentése szerint 20-an a délnyugati Huzisztán tartományban, heten pedig a Teheránnal szomszédos Alborz tartományban haltak meg.

A tüdőgyulladást okozó újkoronavírus-járvány terjedésének megakadályozására fertőtlenítik a teheráni Szent Száleh-mecsetet 2020. március 6-án Forrás: MTI/AP/Ebrahim Norúzi

Huzisztán székhelyén, Ahvazban 218 embert vittek kórházba alkoholmérgezéssel. Az alkoholt fogyasztók elhitték azt a híresztelést, amely szerint az alkohol hatékony lehet a koronavírus-fertőzöttek kezelésében.

Szomszédos országok

Ausztriában összesen 131 (27 új eset), Szlovákiában összesen 8 (3 új eset), Szerbiában összesen 2 (1 új eset), Horvátország összesen 13 (1 új eset), Szlovéniában összesen 23 (7 új eset), Romániában összesen 15, Ukrajnában összesen 1 koronavírusos beteget tartanak nyilván.

Románia

Szerdától március 22-ig felfüggesztik a tanítást valamennyi romániai óvodában és iskolában, hogy megelőzzék a koronavírus terjedését.

Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök szerint a kényszerszünetet meghosszabbíthatják annak függvényében, hogy az elkövetkező napokban hogyan alakul a vírus romániai terjedése. Mint mondta, többek között azért kell bevezetni ezt az intézkedést, mert tudomásuk van arról, hogy

az olaszországi Lombardia tartomány határainak a lezárása előtt sok ott élő román összecsomagolt, és elindult haza.

Azért szerdától vezetik be a kényszerszünetet, hogy a szülők tudják megszervezni a gyerekek otthoni őrizetét.

Szlovákia

A fertőzéssel diagnosztizált két új ember túrócszentmártoni, illetve kassai - jelentette be hétfőn Peter Pellegrini, a távozó szlovák kormány miniszterelnöke. A fertőzés terjedésének megakadályozása céljából korlátozó intézkedéseket vezetnek be a nyilvános rendezvényekre, az állami szerveknek és az önkormányzatoknak

a következő két hét folyamán megtiltják bármilyen sport vagy kulturális rendezvény megtartását.

Elmarad a szombati parlamenti választáson mandátumot szerzett képviselők mandátumainak ünnepélyes átadása is, amit keddre terveztek, keddtől pedig az ország összes határátkelőjén egészségügyi vizsgálatokat vezetnek be.

Forrás: Science Photo Library/ANDRZEJ WOJCICKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Andrzej Wojcicki/Science Photo L

Az egészségügyi tárca válságstábjának hétfői döntése alapján kéthetes karanténra köteleznek minden olyan állampolgárt, aki Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából vagy Iránból tér haza.

Országszerte sok létesítmény, főleg oktatási intézmények döntöttek úgy, hogy kényszerszünetet tartanak. Elsőként Pozsonyban, de később más városokban is úgy döntöttek az önkormányzatok, hogy teljes egészében vagy néhány esetre vonatkozóan ideiglenesen bezárják a hatóságuk alá tartozó kulturális intézményeket és sportcsarnokokat.

Szlovénia

Ales Sabre egészségügyi miniszter azt mondta, új intézkedéseket vezetnek be, így egyebek mellett a ljubljanai repülőtéren mérni fogják az utasok hőmérsékletét, valamit az olasz-szlovén határátkelőhelyeken is fokozottabb ellenőrzést végeznek.

A járványügyi szakemberek úgy ítélték meg, egyelőre nincs szükség az iskolák és az óvodák bezárására, de továbbra is hatályban marad a kormány vásárnaptól életbe léptett rendelete, amely szerint betiltják a nagyobb nyilvános, zárt térben tartandó rendezvényeket.

Koronavírus belső szerkezetének illusztrációja Forrás: Science Photo Library/DESIGN CELLS/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Design Cells/Science Photo Libra

Horvátország

Horvátországban hétfőn Pula városában regisztráltak egy új esetet. Jelenleg Zágrábban három, Fiumében (Rijeka) öt, Varasdon négy és Pulán egy fertőzöttet tartanak karanténban. Hármuknál súlyosabb lefolyású a betegség.

A válságstáb hétfői ülését követően Davor Bozinovic horvát belügyminiszter bejelentette: azok a külföldi állampolgárok, akik fertőzött olaszt területekről, Kínából és Koreából érkeznek Horvátországba,

14 napra karanténba kerülnek,

a horvát állampolgároknak pedig két hétig otthon kell tartózkodniuk megfigyelés alatt. Javasolták továbbá az ezer fő feletti rendezvények elhalasztását és a sportesemények nézők nélküli megtartását.