Olaszország egész területén elrendelték a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket. Az intézkedések, amelyeket az északi Lombardia tartományban és további 15 városban már két napja bevezettek, minimálisra korlátozzák a lakosság mozgását, a lakóterületet csak engedéllyel lehet majd elhagyni.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök hétfő este bejelentette, hogy egész Olaszországot karantén alá vonják keddtől – írja a BBC.

Az elnök szerint mindenkinek az az érdeke, hogy otthon maradjon, és ez az intézkedés a lakosság legveszélyeztetettebb tagjait védi meg.

A miniszterelnök elmondta, a rendelkezést még az éjszaka aláírja, így az kedd reggel életbe lép. Az intézkedés - a jelenlegi tervek szerint - április 3-áig tart, addig szünetel az oktatás is. 

Hozzátette, nincs többe "vörös zóna", egész Olaszországra ugyanazok az egészségügyi óvintézkedések vonatkoznak. "Maradjatok otthon!" - szólította fel az olaszokat Giuseppe Conte.

Nem tartották be a szigorításokat

Magyarázata szerint az egészségügyi óvintézkedések legmagasabb fokozatra emelését országos szinten az indokolta, hogy hiába az Észak-Olaszországban vasárnap bevezetett szigorítások, gyorsan kiderült, hogy ezeket nem mindenki tartja be. Olaszország más részén is sokan felelőtlenül viselkedtek, például vasárnap tele voltak az olaszországi éttermek és szórakozóhelyek az előírásokat semmibe vevő fiatalokkal és családokkal. Az első intézkedések bejelentése után az északi régiókból több ezren indultak el a déli tartományok irányába.

"Mindenkinek azonnal le kell mondani valamiről a legfontosabb közös jó, a közegészség védelmében. Áldozatot kell hozni, a nagyszülők, az idősek védelmében" - hangsúlyozta Giuseppe Conte. Emlékeztetett arra, hogy a kormányrendeletek megsértése bűncselekménynek számít. Legalább 200 eurós bírságot, valamint több hónapos börtönbüntetést vonhat maga után.

Rendőrök és katonák a távozni kívánó utasokat ellenőrzik Milánó központi pályaudvarán 2020. március 9-énForrás: MTI/EPA/ANSA/Mourad Balti Touati

"Tudom, hogy nehéz megváltoztatni mindennapi életünket, de azonnal cselekedni kell, a fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt" - mondta a miniszterelnök.

Közölte, az utcára ki lehet menni, de kerülni kell a csoportos találkozókat. Bezárják a mozikat, a színházakat, edzőtermeket, uszodákat, múzeumokat, az esküvőket és a temetéseket sem tarthatják meg – írja a The Guardian. A presszók, éttermek, sörözők este hatig tarthatnak nyitva, és a pincéreknek legalább egyméteres távolságot kell tartaniuk a vendégektől.

A tömegközlekedés továbbra is működik, de  városát csak az hagyhatja el munkavégzés kapcsán vagy egészségügyi okból, aki erre engedélyt kap.  Felfüggesztettek minden közösségi, csoportos vagy tömegeseményt, legyen szó sportról, kulturális vagy tudományos találkozóról. Ez vonatkozik az olasz labdarúgó-bajnokságra is.

Nem vakáció

A római minisztériumokban bevezették a távmunkát. A parlament is szünetelteti munkáját.  A 65 év felettieknek egyáltalán nem tanácsolják, hogy kimenjenek az utcára. 

Az olasz gyerekorvosok felhívták a tanulók figyelmét arra, hogy az iskolai kényszerszünet nem számít vakációnak, és felszólították őket, hogy ne csődüljenek az utcákra, terekre, parkokba. Nem tilos az utcára lépés, de aki nem jár munkába, vagy nincs más sürgős tennivalója, a legjobb, ha otthon marad, minimálisra csökkentve a másokkal való találkozást.

Bejelentették, hogy azonnali hatállyal lezárják az összes olaszországi sípályát, mivel sokan vakációként értelmezték a fertőzés miatt elrendelt munka- és oktatási szünetet.

A római magyar nagykövetség azt kéri az Olaszországban tartózkodó magyaroktól, hogy aki teheti, minél előbb utazzon haza Magyarországra. 

Rohamosan emelkedik a fertőzöttek száma

Olaszországban napról napra több mint ezerrel emelkedik a diagnosztizált fertőzöttek száma, számuk meghaladta a kilencezret, a halálos áldozatok száma 463. Utóbbiak több mint nyolcvan százaléka hetven év feletti. Olaszországban a lakosság majdnem egyharmada 65 évnél idősebb.

A vírus az ország összes régiójában megjelent.

Világszinten 114 230 fertőzöttje van a koronavírusnak és 4005 halálos áldozata.