Ferenc pápa keddi reggeli vatikáni miséjén azt kérte a papoktól, hogy legyenek bátrak, és látogassák meg az új koronavírussal megfertőződött betegeket.

– Kérjük az Urat, hogy adjon bátorságot papjainknak a betegek meglátogatásához, Isten igéje erejének és az oltáriszentségnek az átadásához és ahhoz, hogy képesek legyenek kísérni az egészségügyi dolgozókat és az önkénteseket a betegek mellett végzett munkájuk során - mondta.

Ferenc pápa hétfő reggeli miséjét is a koronavírus érintettjeinek ajánlotta.

Lezárták az egész országot

A vatikáni Szent Péter téren - szemben az ilyenkor megszokottal - kedden alig lézengett valaki.

A római kormány hétfő este egész Olaszország területére kiterjesztette a korábban csak Lombardiára érvényes egészségügyi óvintézkedéseket, amelyek április 3-ig maradnak érvényben. Addig szünetel az oktatás is. Az olasz kormány azt kérte a lakosoktól, hogy a lehető legkevesebbet utazzanak, és kerüljék a kapcsolatot a betegekkel.

Mise hívek nélkül

A Vatikán területén pénteken megszigorították az óvintézkedéseket azt követően, hogy az államban diagnosztizáltak egy fertőzöttet, további négy személyt pedig karantén alá helyeztek megfigyelésre. 

A 83 éves Ferenc pápa programjait, találkozóit minimálisra csökkentették.  Az egyházfő vasárnap déli beszédét és az ezt követő Úrangyala imádságot (Angelus) a pápai lakosztály könyvtárszobájában mondta el, a reggeli miséket pedig hívők nélkül mutatja be a vatikáni lakosztályaként ismert Szent Márta-házban.

A szerdai általános audiencián sem lesz majd jelen a Szent Péter téren, egyenes internetes közvetítéssel mond beszédet.