Karanténba vonult az Európai Parlament elnöke

Horizontal
Italian MEP David-Maria Sassoli (S&D Group), candidate for the presidency of the European Parliament, speaks as he takes part in a voting session to elect the new president of the European Parliament during the first plenary session of the newly elected European Assembly on July 3, 2019 in Strasbourg, eastern France. (Photo by FREDERICK FLORIN / AFP)
Vágólapra másolva!
Önként 14 napos karanténba vonult az Európai Parlament (EP) elnöke - ezt maga David Sassoli jelentette be az EP honlapján közzétett nyilatkozatában kedden.
Vágólapra másolva!

Sassoli az új koronavírus járványának terjedése kapcsán hozott legfrissebb olaszországi, valamint az Európai Parlament hétfőn meghozott intézkedéseire hivatkozva függesztette fel munkájának azon részét, amelyhez személyes jelenléte szükséges.

Arra emlékeztetett, hogy a járvány terjedése miatt az olasz kormány az egész országra kiterjesztette a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket, és szerinte ezeknek minden olasz képviselőre hatással kell lenniük.

- fogalmazott Sassoli.

Kiemelte, hogy az uniós parlament a szigorú intézkedések ellenére folytatja törvényhozási és költségvetési munkáját, valamint belső szervezeti működését. Mindez lehetővé teszi azt is, hogy a parlament megfelelő intézkedésekről szavazhasson a koronavírus-járvány kezelésének következő lépéseiről.

David Sassoli Forrás: AFP/Frederick Florin

Az EP elnöke a múlt héten úgy döntött, hogy az uniós parlament orvosi szolgálatának jelentése alapján az e heti plenáris ülést nem Strasbourgban, hanem Brüsszelben tartják meg.

Sassoli hétfőn azt jelentette be, hogy a koronavírus-járvány kockázatai miatt az EP rövidített plenáris ülést tart. Ennek értelmében a hétfőn megnyitott ülés kedden folytatódik, és azon kizárólag a legfontosabb ügyeket,

a koronavírus-járványt, a görög-török határon kialakult migrációs helyzetet, illetve a következő többéves költségvetési keret kérdését vitatják meg.

A szerdai és a csütörtöki ülésnap elmarad.

Belgiumban eddig 239-en fertőződtek meg a koronavírustól.