Két héten belül tetőzhet a járvány Nagy-Britanniában

koronavírus, kórház, Nagy-Britannia, London
Two women walk past a sign providing guidance information about novel coronavirus (COVID-19) at one of the entrances to University College Hospital in London on March 5, 2020. - The number of confirmed cases of novel coronavirus COVID-19 in the UK rose to 85 on March 4, with fears over the outbreak delaying the global release of the new James Bond movie and causing lack of demand for air travel that has proved the final nail in the coffin for British regional airline Flybe which went into administration on March 5. (Photo by Isabel Infantes / AFP)
Vágólapra másolva!
Az angliai tisztifőorvos-helyettes szerint Nagy-Britanniában két héten belül kezdődhet az új típusú koronavírus okozta járvány tetőzése.
Vágólapra másolva!

A brit hatóságok valószínűleg 10-14 nap múlva léptetik érvénybe azt az útmutatást, hogy aki megfázásos tüneteket észlel, különítse el magát környezetétől - mondta Jenny Harries a BBC televízió keddi hírmagazinjában.

Előző nap Harries professzor közvetlen felettese, Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsosa is hasonló forgatókönyvet valószínűsített. Sajtóértekezletén kijelentette: a modellszámítások alapján várhatóan 10-14 napra van az az időpont, amikor életbe kell majd léptetni a válaszintézkedések következő szakaszát. Ha ez megtörténik, a kormány

azt fogja kérni, hogy azok is, akiknek csak enyhe tünetekkel járó légúti panaszuk vagy hőemelkedésük van,

hét napra szigeteljék el magukat környezetüktől.

Harris: A tömegrendezvények viszonylag biztonságosak

Jenny Harris a keddi BBC-műsorban ugyanakkor - a drasztikusabb intézkedések hiányát bíráló, politikusok részéről is elhangzó nyilatkozatokra reagálva - azt mondta, hogy a hatóságok igyekeznek kiegyensúlyozott intézkedéseket hozni, és teljes mértékben a tudományos tényekre alapoznak minden egyes döntést.

Hozzátette: a járványra adott minden válaszintézkedést pontosan a kellő időben kell meghozni, ellenkező esetben ugyanis az idő múlásával csökkenni kezd a betartási fegyelem a lakosság körében.

Arra a kérdésre, hogy a kormány mikor rendeli el a nagy tömegeket vonzó rendezvények betiltását, a helyettes tisztifőorvos kijelentette: nem hiszi, hogy feltétlenül lesz ilyen döntés a későbbi válaszintézkedések között, mivel a brit egészségügyi szolgálat által használt modellszámítások nem utalnak arra, hogy az ilyen intézkedések hatékonyak lennének a járvány terjedésének megfékezésében.

Jenny Harries szerint ugyanis

hamar elveszíti fertőzőképességét, így a szabadtéri rendezvények viszonylag biztonságosak.

Minden halálos áldozatnak krónikus betegsége volt

Harries professzor hangsúlyozta, hogy Nagy-Britanniában más európai országokhoz képest meglehetősen alacsony a koronavírus-fertőzöttek száma, és nagyon nagy többségük jól van, eltekintve az első néhány "rázósabb" naptól.

Az azonosított nagy-britanniai fertőzöttek száma jelenleg 319.

Az új koronavírus okozta betegségben eddig öt idős brit állampolgár halt meg. Négyen Nagy-Britanniában, egy további páciens - aki a Japán partjainál vesztegzár alá vont Diamond Princess óceánjárón utazott - februárban egy japán kórházban hunyt el.

Két héten belül tetőzhet a járvány Nagy-Britanniában. (Két nő Londonban egy tájékoztató plakátnál) Forrás: AFP/Isabel Infantes

A keddi BBC-műsorban Harries professzor hangsúlyozta, hogy a betegség brit halálos áldozatainak mindegyike krónikus egészségi problémákkal küszködött.

A szakszerű tanácsok jelennek meg először

A brit külügyminisztérium kedden azt kérte, hogy akik Olaszországból, a járvány európai gócpontjából Nagy-Britanniába utaznak, érkezésük után 14 napig különítsék el magukat környezetüktől. Ez az olasz állampolgárokra is vonatkozik: számukra a brit kormány megfelelő szálláslehetőséget biztosít.

A British Airways légitársaság keddtől április 4-éig törölte összes olaszországi járatát.

Az erre az időszakra szóló menetjegyeket május végéig terjedően térítésmentesen át lehet foglalni másik időpontra, illetve a BA genfi és zürichi járataira, vagy teljes visszatérítést lehet kérni.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) megállapodott a legnagyobb online keresőfelületeket működtető technológiai cégekkel, hogy a koronavírusra vonatkozó keresések esetén e felületek a találati eredmények között elsőként tüntetik fel a hivatalos, szakszerű tanácsadást nyújtó tartalmakat, köztük az NHS és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) információs oldalait.

A megállapodás, amelynek részese a Google, a Facebook és a YouTube, az álhírek és a félrevezető információk terjedésének megfékezését szolgálja.