Szlovénia lezárja Olaszországgal közös határát

koronavírus, Olaszország, Szlovénia, határ, Nova Gorica
A picture shows cars exiting and entering Slovenia at one of the former border crossings in Nova Gorica, on the Slovenian-Italian border, on March 10, 2020, as Italy is on a nationwide lockdown due to the outbreak of COVID-19, the new coronavirus. - With controls not yet put in place, Italians used the open border to Slovenia to do their usual shopping on March 10, despite Rome announcing travel restrictions the night before, and other measures to fight the coronavirus spread. Slovenia announced it would introduce border health checks, as well as closing some border crossings from March 12. Italy has been hit hardest in Europe by the new coronavirus with 9,172 cases, 463 deaths on March 10. (Photo by Jure Makovec / AFP)
Vágólapra másolva!
Szlovénia az osztrák modellhez hasonlóan lezárja Olaszországgal közös határát. Az intézkedés ugyanakkor nem vonatkozik az áruforgalomra - közölte Marjan Sarec ügyvezető kormányfő kedden.
Vágólapra másolva!

Marjan Šarec szlovén miniszterelnök a Twitter-oldalán azt írta: a rendelet összhangban áll a közös és arányos intézkedésekről szóló megállapodással. Akkor lép életbe, amint ehhez az összes technikai és adminisztratív feltétel teljesül.

- mondta, majd hozzátette: ha meg akarják állítani a vírus terjedését, ez szükséges intézkedésnek tűnik. Nem zárják le azonban a határt a teherforgalom előtt, mert az további károkat okozna a gazdaságnak.

A kormányfő felszólította továbbá a szlovén állampolgárokat, hogy a vírus terjedésének megfékezése érdekében a külügyminisztérium javaslata szerint térjenek haza Itáliából.

Az olasz-szlovén határátkelő Nova Goricánál március 10-én, a lezárás előtt Forrás: AFP/Jure Makovec

Ausztria kedden megtiltotta a beutazást Olaszországból - a rendelet nem vonatkozik az osztrák állampolgárokra -, továbbá csak azok léphetik át az országhatárt, akik orvosi igazolással rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy nem fertőzöttek.

Szlovéniában 34-re nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma és eddig 1643 koronavírustesztnek lett negatív eredménye.