Azt írja az Adevărul című vezető román lap a dél-koreai Daily NK hírügynökség információira hivatkozva, hogy kiszivárgott katonai jelentések alapján Észak-Koreában koronavírus-fertőzéssel összefüggő megbetegedések következtében eddig 180 katona halt meg, és nagyjából 3700-an vannak karanténba zárva. Phenjan szerint hivatalosan eddig egyetlenegy fertőzést sem regisztráltak a kommunista remeteállamban.

A Daily NK észak-koreai hírügynökség állításait egy március 6-án keletkezett katonaorvosi jelentéssel támasztja alá, amelyet a phenjani katonai és politikai vezetőknek címeztek.

A jelentés szerint csak januárban és februárban 180 észak-koreai katona halt meg koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésekben.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára beszédet mond a párt központi bizottságának plenáris ülésén, Phenjanban 2019. december 29-én.Forrás: MTI/EPA/KCNA/Kcna

Hozzávetőlegesen 3700 katonát helyeztek karanténba.

A meghalt katonák kivétel nélkül az észak-koreai-kínai határon teljesítettek szolgálatot, Észak-Phjongan, Csagang, Rjanggang és Észak-Hamgjong tartományok területén.

A katonai parancsnokok elrendelték a katonai kórházak orvosainak, hogy a koronavírussal összefüggő megbetegedésekről gyűjtsenek össze minél több információt.

A dél-koreai hírügynökség szerinta halálesetek és a fertőzések magas száma pánikot váltott ki a hadseregben.A katonai egységekben egyébként fertőtlenítést rendeltek el, a holttestek további sorsáról viszont nem érkezett egyértelmű központi utasítás, így egyes katonai kórházakban elkezdték azokat a temetés előtt fertőtleníteni, míg másokban elhamvasztják.

Állítólag azért nem hamvasztják el az összes holttestet, mert félnek attól, hogy ennek túl nagy visszhangja lesz, és esetleg kikerülne a híre a kaszárnyákból.Közben folyamatosan zajlik a kaszárnyák fertőtlenítése, a koronavírus-gyanús katonákat pedig fokozottan figyelik.

Azokat, akik a szigorú fertőtlenítési szabályokat nem tartják be, keményen meg fogják majd büntetni.

Arról egyelőre még nem szivárogtak ki információk, hogy márciusban hány új fertőzéses esetet regisztráltak a katonák körében, és új halálesetekről sincsenek hírek.

Polgári személyek koronavírussal való fertőzöttségéről és esetleges elhalálozásokról egyáltalán nem kerültek napvilágra adatok.

A phenjani hatóságok minden ilyen jellegű híresztelést tagadnak.

Az állampártként működő Koreai Munkáspárt Központi Bizottságának a lapja, a Rodong Sinmun hétfőn azt írta, hogy még egyetlenegy koronavírusos esetet sem regisztráltak, így az országban nincs jelen a vírus. A lap szerint a helyi hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a fertőzés ne kerüljön be Észak-Koreába.

Január és február folyamán egyhónapos időtartamra viszont 200 külföldi diplomatát helyeztek karanténba Phenjanban.