Csak a gyógyszertárak és az élelmiszerboltok maradhatnak nyitva Olaszországban - jelentette be a miniszterelnök. A tömegközlekedés egyelőre nem áll le. Az országban az eddigi intézkedések ellenére ma is drámai mértékben nőtt a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma. Cikkünk frissül!

Elnéptelenedett utca az Assisi Szent Ferenc-bazilika környékén az olaszországi Assisiban 2020. március 11-én.Forrás: MTI/EPA/ANSA/Gianluigi Basilietti

Újabb rendelkezésként a kereskedelmi egységek bezárását jelentette be Giuseppe Conte olasz kormányfő szerda este a koronavírus-járvány miatt, kivételt jelentenek az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak, a tömegközlekedést nem állítják le.

A miniszterelnök a közösségi médiában közzétett videoüzenetben hangsúlyozta, hogy az eddig bevezetett óvintézkedések utántovábbi lépésre van szükség, a legjelentősebbre.

A rendelkezés értelmében bezárnak a nem alapvető szükségleteket ellátó üzletek, szolgáltatások, szállodák és a vendéglátó egységek is, amelyek eddig este hat óráig nyitva tarthattak.

A termelő üzemeket, gyárakat nem állítják le, feltéve, hogy tiszteletben tartják a szigorú egészségügyi előírásokat. A mezőgazdasági, állattenyésztési ágazat is folytatja tevékenységét.

Giuseppe Conte kijelentette,

az intézkedések tényleges hatásának felméréséhez két hétre lesz szükség.

A kórházak intenzív osztályainak ellátására egészségügyi kormánybiztost neveznek ki.