Csehország is megkezdi a német és osztrák határon való ellenőrzéseket

koronavírus, CSehország
Prága, 2020. március 11. Védőmaszkot viselő emberek fényképezkednek Prága óvárosában 2020. március 11-én. Csehországban eddig 64 személynél diagnosztizálták az új koronavírusos fertőzést, kórházakban és nyugdíjasotthonokban egy napja már látogatási tilalom van. MTI/AP/Petr David Josek
Vágólapra másolva!
Jan Hamacek cseh belügyminiszter bejelentette, hogy péntektől megkezdik a német és osztrák határon való ellenőrzéséket - írja a Reuters. Közben gyorsan terjed a járvány Csehországban, már 94 fertőzöttről számoltak be a hatóságok.
Vágólapra másolva!

Csehországban csütörtök reggelre 94-re emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma, ami harminccal több, mint szerda reggel volt.

A fertőzés az ország minden régiójában megjelent.

A legtöbb eset - 48 - Prágában van - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök a Twitteren megjelent bejegyzésében.

Jan Hamácek, miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter szintén a Twitteren jelentette be, hogy tekintettel a járvány gyors terjedésére a kormány a nap folyamán rendkívüli ülést tart, amelyen dönteni fognak az ellenőrzések újbóli bevezetéséről a cseh-osztrák és a cseh-német határátkelőhelyeken. A határok átlépése csak 11 kijelölt határátkelőn lesz engedélyezve. Hamácek vészhelyzet bevezetését fogja javasolni a kormánynak.

- írta a belügyminiszter a Twitteren. A határátkelők forgalmának korlátozásáról és szabályozásáról a tárcavezető saját hatáskörében hoz döntést. Hétfő óta a cseh határon szúrópróbaszerűen ellenőrzik az utasokat, nincs-e lázuk.

Védőmaszkot viselő emberek fényképezkednek Prága óvárosában 2020. március 11-én Forrás: MTI/AP/Petr David Josek

Andrej Babis cáfolta azt a Facebookon terjedő értesülést, miszerint Csehország a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében az üzletek bezárását tervezi, valamint hogy Prágát zárt övezetnek nyilvánítanák.

- olvasható Babis Twitter-bejegyzésében.

Csehországban szerda óta szünetel a tanítás az összes iskolában, és kedd estétől tilosak a százfősnél nagyobb nyilvános rendezvények. Robert Plaga oktatásügyi miniszter a közszolgálati televíziónak azt mondta, hogy az oktatási szünet nagy valószínűséggel legalább egy hónapos lesz.

A cseh parlament alsóháza, a képviselőház szerdán úgy döntött, hogy idő előtt befejezi mostani ülésszakát.

A kormány döntése alapján kedd óta nem játszik számos színház, zárva vannak a múzeumok, kulturális központok, és üres lelátók előtt zajlanak a korábban sok ezer embert megmozgató futball- és jégkorong-mérkőzések.