Nagyot nőtt az új koronavírusos fertőzöttek száma Szlovéniában

2020.03.12. 19:41

Tovább emelkedett az új koronavírusos fertőzöttek száma Szlovéniában, egy nap alatt 57-ről 96-ra - közölte a helyi sajtó csütörtökön.

Szlovénia szerdától megtiltotta a beutazást Olaszországból. A rendelet nem vonatkozik a szlovén állampolgárokra, továbbá csak azok léphetik át az országhatárt, akik orvosi igazolással rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy nem fertőzöttek. 

Ez az igazolás nem lehet régebbi három napnál, valamint szlovén, olasz vagy angol nyelven kell íródnia. Csütörtöktől egy új határozat szerint az onnét érkező áruforgalmat is korlátozzák. 

Leállítjuk az Olaszországból Szlovéniába érkező teherforgalmat és visszafordítjuk a sofőröket, hogy Szlovénia ne válhasson a zsákutcájukká, mert az egészségügyi és más problémákat okozna  - nyilatkozta Marjan Serec szlovén ügyvezető kormányfő a sajtónak.

Egészségügyi szakemberek lázt mérnek a szlovén-olasz határonForrás: AFP/Jure Makovec

A fertőzés terjedésének megállítása érdekében Szlovéniában hétfőtől az egész ország területén felfüggesztik az oktatást az általános és középiskolákban, valamint a felsőoktatási intézményekben, továbbá bezárják az óvodákat is. Horvátországban jelenleg 24 új koronavírussal fertőzöttet tartanak nyilván Zágrábban, Fiuméban, Varasdon és Pulán. Kiengedték ugyanakkor az egyik zágrábi fertőzöttet a karanténból. Ő annak a fiatal férfinek a testvére, akinél február 25-én először regisztrálták a vírust, és aki feltehetően Milánóban fertőződött meg.