Szükségállapotot hirdetett ki Csehországban a kormány csütörtökön az új koronavírus terjedése miatt. A rendelkezés délután kettőkor lépett életbe, hatálya harminc nap - közölte a kormány rendkívüli ülése utáni sajtóértekezleten Andrej Babis miniszterelnök Prágában.

Az intézkedést a lakosság egészsége védelmének szükségességével indokolja a kabinet.

Két ember sétál a teljesen üres Károly hídon Prágában 2020. március 11-énForrás: MTI/AP/Petr David Josek

A cseh kormány rendeletében péntek reggeli hat órával kezdődően megtiltotta a sport- és kulturális rendezvényeket.  Este nyolc órától reggel hatig pedig tilos a belépés a vendéglátóhelyekre, ami a gyakorlatban azok bezárását jelenti. A bevásárlóközpontokban működő vendéglátóipari egységeket péntektől be kell zárni.

A hatályos jogszabályok értelmében a cseh kormány harminc napos szükségállapotot hirdethet olyan rendkívül súlyos esetekben, amikor nagymértékben veszélyeztetve van a lakosság élete, egészsége, vagyona, vagy az ország rendje és biztonsága. A kormánynak erről azonnal tájékoztatnia kell a képviselőházat, amely felülbírálhatja a döntést. A parlamenti alsóház ugyanakkor dönthet a szükségállapot meghosszabbításáról is.

Andrej Babis, cseh miniszterelnök.Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Andrej Babis újságírói kérdésre megerősítette, hogy

Csehországban jelenleg 94 fertőzöttet tartanak nyilván.

Közülük legalább két személy esete súlyosnak minősíthető, amíg a többségnél a fertőzés enyhe lefolyású. Az első fertőzést március elsején mutatták ki Csehországban, a vírusból eddig senki sem gyógyult ki.