Észtország szükségállapotot hirdetett a koronavírus terjedése miatt, egyelőre május 1-jéig - jelentette be a kormány pénteken.

Hétfőtől bezárják az iskolákat és egyéb oktatási létesítményeket, amelyek távoktatásra térnek át, és a nyilvános rendezvényeket is törlik. A határokon, repülőtereken és kikötőkben egészségügyi ellenőrzést vezetnek be, a beutazóknak kérdőíven kell nyilatkozniuk arról, mely országokban jártak korábban. Beszüntetik a jegyek eladását a Tallinn-Stockholm hajóutakra.

Május 1-jéig bezárják a múzeumokat és filmszínházakat, a könyvtárak korlátozott mértékben lesznek hozzáférhetők. A koncerteket, konferenciákat és sportrendezvényeket lemondják, megtiltják a szociális intézmények, kórházak és börtönök látogatását.

Hőkamerás vizsgálat ÉsztországbanForrás: Sputnik/Vladimir Pesnya

A kormány számára elsődleges fontosságú az észt emberek egészségének megóvása a jelenlegi helyzetben  - szögezte le Jüri Ratas miniszterelnök. 

A szükségállapot elkerülhetetlen ahhoz, hogy a lehető leghatékonyabban felvegyük a harcot a koronavírus terjedésével  - tette hozzá.

A balti országban csütörtökön tíz új fertőzöttet diagnosztizáltak koronavírussal. Velük együtt 27-re emelkedett a megerősített esetek száma. 

Az első fertőzést február 27-én regisztrálták Észtországban.

Ratas már csütörtökön szükséghelyzetről beszélt. Hivatalos rendkívüli állapotot azonban Észtországban - eltérően a szomszédos Lettországtól és Litvániától - egyelőre nem vezetnek be.