Házi karanténba kerül a román kormány valamennyi minisztere, és a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezető testületének minden tagja, miután a párt egyik szenátorát, aki az elmúlt napokban részt vett a párt politikai döntéshozatalában, koronavírus-fertőzöttnek találták. Péntek este egy romániai portál azt írta, Ludovic Orban ügyvívő miniszterelnök koronavírus-tesztje negatív lett. 

Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök szerint a bukaresti Vila Lac 1 épületébe különítik el magukat, és onnan fogják elvégezni a feladataikat. 

Ludovic Orban ügyvivő román miniszterelnök és a teljes kormány karanténba vonulForrás: MTI/EPA/Bogdan Cristel

Pénteken ugyanis kiderült, hogy pozitív lett a koronavírustesztje Vergil Chitac konstancai PNL-s szenátornak és a feleségének is - nyilatkozta Bogdan Hutuca, a konstancai PNL elnöke. Az elnök elmondása szerint maga is otthoni elkülönítésben van, mert a közelmúltban volt találkozója a szenátorral, aki akkor vehemensen tiltakozott az ellen, hogy fertőzött lenne. Hutuca azt állítja, hogy csütörtökön értesült a hírről, és azonnal otthoni elkülönítésbe vonult, és jelenleg várja a koronavírustesztjének az eredményét.

Szigetelják el magukat

Ludovic Orban arra kérte a kormány tagjait, hogy szigeteljék el magukat, és csakis telefonon, elektronikus úton lépjenek kapcsolatba egymással, munkatársaikkal. Azt is közölte, hogy  a kormány minden tagjától és a PNL azon politikusaitól, akik kapcsolatba kerültek fertőzött kollégájukkal, mintát vesznek, amelyen elvégzik a koronavírustesztet, és a vizsgálat eredményeit nyilvánosságra hozzák.

Ludovic Orban azt is elmondta, hogy a kialakult helyzetről azonnal értesítette Klaus Iohannis államfőt. Közölte: nem vehet részt a délutánra tervezett politikai egyeztetésen. Klaus Iohannis délutánra egyeztetésekre hívta a politikai pártok képviselőit, hogy ezek végén kormányalakítással bízzon meg valakit. A román sajtó biztosra vette, hogy éppen Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök fog újabb kormányalakítási megbízatást kapni. Klaus Iohannis bejelentette: videokonferencián fog tanácskozni a pártok vezetésével a kialakult politikai helyzet kezeléséről.

Nem kapta el a koronavírust a román kormányfő

Ludovic Orban miniszterelnök koronavírus tesztje negatív lett - írta hivatalos forrásokra hivatkozva a HotNews.ro.