Ismét párttársát, Ludovic Orbant, a jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőjét bízta meg kormányalakítással Klaus Iohannis román államfő, miután az előző miniszterelnök-jelölt, Florin Citu a koronavírus-válság ürügyén visszaadta megbízatását, átengedve a tisztséget a pártja elnökének. Orban mivel érintkezett egy koronavírussal fertőzött kollégájával, ezért pártja vezetőivel együtt önkéntes karanténba vonult.

Iohannis az alkotmány által megkövetelt kormányalakítási egyeztetéseket is telekonferencia formájában folytatta le a parlamenti pártokkal, mivel a PNL teljes vezetősége és az ügyvivő kormány tagjai is pénteken házi karanténba kerültek.

Az államfő jelezte: minden politikai párt felelősen viszonyult a különleges helyzethez, megértették, hogy most nincs helye a politikai torzsalkodásnak, és ígéretet tettek arra, hogy a parlament rekordsebességgel - valószínűleg még szombaton - beiktatja az új kormányt.

Iohannis úgy értékelte, hogy a - parlament által február elején megbuktatott - Orban-kormány kiválóan ellátta feladatát, és a koronavírus-válsággal kapcsolatos óvintézkedéseket is idejében meghozta, így Romániában - szerinte - viszonylag kevesen - péntek délutánig 79-en - kapták el a fertőzést.

Ludovic OrbanForrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Az elnök szerint a lakosság egészségének minél hatékonyabb védelme érdekében sürgősen teljes jogú kormányra van szükség. Ha most minden megváltozna (a kormány összetételében), semmi sem működne - mondta Iohannis, előrevetítve, hogy Orban valószínűleg nem változtat a jelenleg ügyvivői hatáskörrel működő kormánya névsorán.

A koronavírus-járvány közepette Ludovic Orban lehet az első olyan román kormányfő, aki a külvilágtól elszigetelve, házi karanténban veszi át mandátumát. Orban és az ügyvivő kormány tagjai azt követően vonultak elkülönítőbe, hogy a PNL egyik szenátora, aki az utóbbi napokban a pártvezetés több értekezletén is részt vett, pénteken koronavírussal fertőzöttnek bizonyult.

A parlament vezetése arra készül, hogy a miniszterjelöltek meghallgatását is telekonferencia formájában szervezi meg, és a bizalmi szavazás alkalmából sem ül össze egy terembe a 465 tagú kétkamarás román parlament, hanem valamilyen alternatív megoldást keresnek arra, hogy egyenként adhassák le voksukat.