Szabadlábra helyezték helyi idő szerint csütörtökön Chelsea Manninget, az amerikai hírszerzés egykori elemzőjét, aki közel egy évet töltött börtönben, mert nem volt hajlandó tanúskodni a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója, Julian Assange ügyében folyó vizsgálatban.

A Virginia állambeli bíró, Anthony Trenga szerint Manning tanúvallomására már nincs szükség az ügyben, ezért rendelte el a szabadon bocsátását.

Manning 2010-ben több mint 700 ezer, az iraki és az afganisztáni háborúval kapcsolatos bizalmas dokumentumot, közöttük 250 ezer diplomáciai táviratot adott át a WikiLeaks-nek. 2019-ig már hét évet letöltött egy katonai börtönben a rá kirótt 35 éves börtönbüntetéséből, ekkor Barack Obama akkori elnök kegyelemben részesítette. Tavaly májusban szabadlábra helyezték, de néhány nap múlva ismét őrizetbe vették. Már akkor leszögezte, hogy inkább éhen hal, mint hogy tanúskodjon.

Chelsea ManningForrás: AFP/Tobias Schwarz

Ügyvédei szerint Manning szerdán öngyilkosságot kísérelt meg a börtönben, május óta másodjára.

Szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy az ügyészség ismét elrendeli Manning őrizetbe vételét, ám egyelőre nincsenek erre utaló jelek.