A világ utolsó érintetlen helyét is bezárta a koronavírus

ILE PITCAIRN ILE REFUGE MUTINE BOUNTY MUTINERIE OCEAN PACIFIQUE LIEU ET PAYSAGE
Ile Pitcairn (Océanie). Lieu oů se réfugičrent finalement les mutinés du Bounty. Cette île ne figurait pas ŕ l'époque sur les cartes. Elle est située entre l'île de Pâques et Tahiti. Vue prise du paquebot "France", février 1972. RV-911471
Vágólapra másolva!
Akik látták a Lázadás a Bounty-n című filmet, jól ismerhetik a Csendes-óceán szigetvilágában, a Polinézia keleti végében található Pitcairn-szigetcsoportot. Az Isten háta mögötti földre először a Bounty vitorláshajó lázadó matrózai és a velük érkezett polinéz lányok tették ki a lábukat 1790-ben. A Pitcairn-szigetek a Föld egyik utolsó érintetlen pontja, Adamstown pedig a világ legkisebb lélekszámú (alig 50 fős) fővárosa. A koronavírus most ezt a szigetet is bezárta az utazók elől.
Vágólapra másolva!

A Pitcairn-szigetek honlapja öles betűkkel hozza az utazók tudomására, hogy a koronavírus járvány miatt a sziget bezárt, oda eljutni nem lehet. Pedig az ide utazás felér egy igazi kalandtúrával.

A sziget bezárása mindenkit érzékenyen érint, mert a turizmuson kívül itt tényleg semmi bevételük nincs a helyieknek.

A kicsiny földdarabon nincsen repülőtér, a megközelítés igen bonyolult és nehézkes. Az utazónak először a Franciaországhoz tartozó Tahiti fővárosába, Papeete-re kell eljutni, ami még egyszerű, hiszen az ottani repülőtérre közvetlen járatok érkeznek Honoluluból, Los Angeslesből, Sydney-ből és Aucklandról is.

A Pitcairn-szigetek látképe egy 1972-es fényképen Forrás: AFP

A neheze ezután kezdődik mert egy újabb 4 órás repüléssel kell megközelíteni a Gambier-szigetcsoportot. Egészen pontosan Mangareva városát. Innen már csak egy 30 órás hajóút következik.

A hajó a Bounty-öbölbe érkezik, de a kikötés eleve reménytelen, mert a Pitcairn-szigeteken nincsen kikötő.

A horgonyzás után kisebb csónakokkal viszik partra a vállalkozó utazókat. Ha viharos a tenger, akkor a csónakok nem indulnak el, ebben az esetben az utazó hoppon marad. Voltak már olyanok, akik eljutottak a Bounty-öbölig, de a napokig tartó rossz időjárás miatt nem tudtak parta szállni, így vissza kellett fordulniuk.

Ezen a térképen jól látható, hol helyezkednek el a cikkben említett szigetek.

A koronavírus-járvány miatt azonban már Tahiti megközelítése sem egyszerű. Ha valakinek van olyan orvosi igazolása, hogy nem kapta el a kórt, akkor beléphet az országba, ellenkező esetben vizsgálatok alá vetik a Faa Nemzetközi repülőtéren. Az is elképzelhető, hogy az érkezőket 14 napig karanténba küldik.

A Bounty lázadói a csónakba száműzték a hajó kapitányát és a vele tartó matrózokat Forrás: Photo12/1996-98 Accusoft Inc., All Right

A Franciaország külterületének számító Tahiti turizmusa igen jelentős, a szigetek közül az egyik legkedveltebb Bora-Bora, amely a gazdagok paradicsoma.

A koronavírus járvány miatt most az ottani turizmus is megrogyott, a Pitcairn-szigetek néhány tucat lakója viszont teljesen magára maradt.

Számukra ez nem annyira szokatlan, tekintettel arra, hogy a világ egyik legelzártabb és legnehezebben megközelíthető helyéről van szó.

John Adams sírköve a Pitcairn-szigeteken Forrás: robertharding/Olivier Goujon/Olivier Goujon

A szigetcsoport amúgy brit fennhatóság alá tartozik, de önálló közigazgatással rendelkező helyről van szó. Adamstown arról a John Adamsról kapta a nevét, aki a Bounty lázadói közül utolsóként, 1829-ben halt meg. A sziget lakosságának nagy része a Bounty lázadóinak leszármazottja.